Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dünya Zeytin Kolleksiyonu

Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Merkezi Madrid’de bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council) tarafından “Dünya Zeytin Koleksiyonunun Kurulması, Korunması ve Yönetimi” konulu yayınladığı hibe çağrısına başvurmuş ve 2011 yılında bu projeyi diğer adaylar olan Mısır, Ürdün, Suriye ve İran’ı geride bırakarak ülkemizde gerçekleştirmeye hak kazanmıştır.


İlk ikisi İspanya (Kordoba) ve Fas (Marakeş)’da oluşturulan koleksiyonların devamı niteliğindeki bu girişim, dünya zeytin gen kaynaklarını Doğu Akdeniz havzasında farklı bir ekolojide koruma altına almayı hedeflemektedir. Proje, kurulacağı ülkeye “uluslararası” bir merkez konumu kazandıracak olması yönünden önem taşımaktadır.

Uluslararası Zeytin Konseyi’nin Müdürlüğümüz ile imzaladığı Anlaşma metnine göre proje, 10 Ekim 2012 tarihinde başlamış olup 9 Ekim 2015 tarihinde tamamlanacaktır. Toplam bütçesi 700.000 Euro olan projenin 48.000 Euro'su Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC)’nden hibe olarak karşılanacaktır.

Projenin amacı, dünyada mevcut zeytin gen kaynaklarının gelecek kuşaklar için koruma altına alınması, zeytinciliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve değişen iklim ve çevre koşullarına daha uygun çeşitlerin geliştirilebilmesidir. Koleksiyonun, aynı zamanda AR-GE projeleri ile bilim dünyasına da hizmet etmesi düşünülmektedir.

Türkiye antik çağlara kadar dayanan zeytincilik geleneği ve orijin ülke konumuyla dünya zeytinciliğinde diğer rakip ülkeler üzerinde tartışılmaz bir ağırlık ve potansiyele sahiptir. Bu proje Ülkemiz zeytinciliğini bulunduğu noktadan daha ileri düzeylere taşıyacak ve oldukça önemli katkılar sağlayacaktır.
 
 
 3. Dünya Zeytin Kolleksiyonu Madrid Toplantısı

 
 
Müdürlüğümüz, “Dünya 3. Zeytin Koleksiyonunun Kurulması” konulu Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council) tarafından yayınlanan hibe çağrısına Haziran 2010’da başvurmuş ve 21-25 Kasım 2011 tarihlerinde Madrid'de yapılan toplantıda diğer ülkeleri (Mısır, Ürdün, İran, Suriye) geride bırakarak bu projeyi gerçekleştirmeye hak kazanmıştı.


 
 
Müdürlüğümüz tarafından üstlenilen ve 2012'de başlaması planlanan “The Establishment, Conservation and Management of the World Olive Collection” projesi ile Kemalpaşa Araştırma Sahası'nda kurulacak olan koleksiyon, zeytin gen kaynaklarını gelecek nesiller için koruma altına almayı ve bilim dünyasına araştırma materyali sağlamayı amaçlamaktadır.

Uluslararası Zeytin Konseyi projenin protokolunu oluşturmak üzere 13 Nisan 2012 tarihinde Madrid'de bir toplantı düzenlemiştir. Toplantıya Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak Müdür V. Dr. Seyfi ÖZIŞIK ve Dr. Melek GÜRBÜZ, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan ise Uzman Yard. Tuba GÜVENÇ katılmıştır.
 

Toplantı 2012'de gerçekleştirilen ilk teknik toplantı olmuştur. Toplantıya aynı zamanda Marakesh (Fas) ve Cordoba (İspanya) Zeytin Koleksiyonu yöneticileri ile Cordoba ve Barcelona Üniversitelerinden akademisyenler katılmıştır.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dünya Zeytin Kolleksiyonu
Link: Dünya Zeytin Kolleksiyonu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız