Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 



Endemik Sümbül, Tufanbeyli'nin Sembolü Oldu

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde yetişen endemik bitki özelliğindeki sümbül, yörenin sembolü haline geldi.
 
Doğanbeyli ve Güzelim köyleri civarında belirli bir zaman aralığında yetişen ve bilimsel araştırmalara konu olan sümbül, dünyada ender yetişen bir bitki türü. Doğal ortamda yetişen, beyaz renkli ve oldukça gösterişli yapısıyla dikkat çeken sümbül, Tufanbeyli Belediyesi'nin girişimleriyle yörede üretilen 29 ayrı kuru gıda ve süt ürünün logolarında kullanıldı. 
 
Belediye, Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurarak bu markaların tescilini aldı. Ayrıca ilçede faaliyet gösteren bir otobüs firması ile yeni kurulan Meslek Yüksek Okulu (MYO) logolarında da sümbül kullanıldı. İlçe merkezindeki elektrik trafolarının üzeri de bu sümbülün resimleriyle süslendi.
 
Tufanbeyli Belediye Başkanı Recep Balı, tanıtım amaçlı sümbülün fotoğrafını çerçevelettirip Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adana milletvekilleri ile diğer ilgili kurum temsilcilerine gönderdi. Balı, bundan sonra belediyenin özel günlerdeki kartpostal, şilt ve plaketlerinde de sümbül görselini yerleştirmeyi planlıyor. Başkan Balı, göreve geldiği 2009'dan buyana ilçede bulunan 'nadir bir bitki özelliğindeki sümbülün' üzerinde önemle durduklarını söyledi. Sümbülü ilçede üretilen ürünlerin logosunda kullandıklarını ve bunları tescillediklerini ifade eden Balı, "Türkiye'deki endemik bitkilerden biri olan sümbül Tufanbeyli'nde karlar erimeye, toprak hafif ısınmaya başladığında çıkıyor. Biz bitkinin yaşam süresinden ziyade bunun ne kadar değerli olduğuna vurgu yapıyoruz. Nasıl ki bazı yöreler halı, kilim motifleri, tarihi dokuları ile yöresel yemekleri biliniyorsa bizde Tufanbeyli'ye özgü bu bitkiyi farklı yerlerde öne çıkarmak için çabalıyoruz." dedi.
 
Soğanlı bitkiler grubuna giren sümbülün lale gibi çoğaltılması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile görüştüklerini belirten Recep Balı, 15 günlük ömrü olan bu bitki için Adana Büyükşehir Belediyesi ile de fikir alışverişinde bulunulabileceğini dile getirdi.

TÜRKİYE'DE YETİŞEN SÜMBÜL TÜRLERİNDEN BİRİ
Zambakgiller (Liliaceae) familyasının bir üyesi olan ve dünya literatürüne 'muscari macbeathianum kit tan' olarak geçen Tufanbeyli sümbülü, Türkiye'de doğal olarak yetişen 50 sümbül türünden biri. İlk defa 1985 yılında Achibald adlı araştırıcı tarafından toplanan Tufanbeyli sümbülü, Türkiye florasının yazımına büyük katkılar sağlayan bayan botanikçi Kit Tan tarafından bilim dünyasına tanıtılmış. Güney Anadolu'da bin 200 metre yüksekliklerde çok yıllık soğanlı endemik bir bitki olan sümbül Tufanbeyli'ye özgü bir çiçek olarak literatüre girmiş. Bitkinin sadece Londra ve Edinburg'da kurutulmuş örnekleri bulunduğu belirtiliyor.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Endemik sümbül
Link: Endemik sümbül, Tufanbeyli’nin sembolü oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız