Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Huş Ağacı 


Erciyes’te rastlanan şifa kaynağı huş ağacı korumaya alınıyor

Erciyes Dağı’nın 2 bin 400 ila 2 bin 600 metre yüksekliğinde rastlanan şifa kaynağı huş ağacı korumaya alınıyor. Bölgede huş ağacının çoğaltılması için çalışma başlatılıyor. Huş ağacının insan sağlığı için çok faydaları olduğu, bunların arasında gut hastalığı, idrar söktürücü, iltihap kurutucu, romatizma, kan temizleyici ve yara tedavisi gibi özellikleri bilinenler arasında.


Erciyes Dağı eteklerinde titrek kavak ile birlikte geniş bir alanda bulunan huş ağacından elde edilen yağın çok kıymetli olduğu ve alternatif tıp alanında çok amaçlı kullanıldığı ortaya çıktı. Orman Bölge Müdürlüğü, Erciyes Dağı eteklerinde yetişen huş ağacını ve titrek kavak için rehabilitasyon çalışmaları başlattı.

Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü, Kayseri Orman İşletme Müdürlüğü Silvikültür Dairesi Başkanlığı'nca, 'Ormanların Gençleştirilmesi, Bakımı ve Silvikültürel Uygulamalar' konulu Erciyes’te geçen hafta seminer düzenlenmişti. Seminere Ankara, Amasya, Eskişehir ve Kayseri Bölge Müdürlüğü uygulamacılarının yanı sıra İç Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Serin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı ile serbest çalışan 5 orman mühendisi olmak üzere 55 kişi katılmıştı.

Heyet, Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara ve Daire Başkanı Ali Şimşek ile birlikte alan incelemesine katılarak, Erciyes Dağı’nda ve özellikle Develi-Çomaklı köyü-Kızık köyü İncesu Şeyhşaban köyü ve Hacılar bölgelerinde yetişen Huş ağacı, dağ kavağı (titrek kavak), kızılçam ve karaçam orman ekosisteminin değerlendirilmesi yapıldı.

Erciyes Dağı’nda inceleme yapan Kayseri Orman İşletme Müdürü Özdal Yağan, Gıda, Hayvancılık ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, dağın 2400 ile 2600 rakımları arasında sıklıkla rastlanan huş ağacı ve titrek kavak sahalarının korunarak, alt sahalara çekilmesi için çalışmalar başlattıklarını açıkladılar.

HUŞ AĞACI NEREDE KULLANILIYOR

Odunu doğramacılıkta, sandık, fıçı, makara yapımında kullanılır. Gayet iyi tornaya gelir. Takunya, fıçı çemberi içinde huş odunu değerlendirilir. İskandinav ülkelerinde çok kâğıt hamuru elde edilmesi huş ağaçları sayesinde olmaktadır. Mobilyacılıkta, kaplamacılıkta, oymacılıkta, kontrplak, alet sapları yapımında da huştan yaygın olarak yararlanılmaktadır. Canlı bir alevle sabit şekilde yandığından değerli bir fırın odunu olan huş ağaçları bazı ülkelerde 10- 12 yılda bir kesim yapılarak sağlanır. Çabuk büyüyen, soğuğa dayanıklı, hastalık ve böcek salgınlarından kolayca etkilenmeyen, zarar görmeyen huş, ağaçlandırmalarda ve toprak kaymalarını önlemede de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yaprakları, gövdesi güzel görünüşlü olduğundan, cadde ve sokaklarda, parklarda süs, bezek ağacı gibi yetiştirilmektedir. Tıbbi anlamda huş ağacının, özellikle gut hastaları için çok şifalı ve faydalı olduğu belirtilir. Huş ağacı yapraklarından yapılan çay, gut hastaları içiyor. Erciyes Dağı’nda da yetişen bu ağacın boyu 25 metreye kadar uzayabiliyor. Kabuğundan, yapraklarından, tomurcuklarından ve püsküllerinden faydalanılır. Bunlardan sağlanan fayda ise bedendeki sıvı birikimlerini (ödemleri), böbrekleri yormadan veya tahriş etmeden çözebilmesi olarak gösteriliyor. İdrar söktürücü, iltihap kurutucu, romatizma, kan temizleyici, yara tedavisi, saç bakımı, aşırı terlemelere karşı da kullanıldığı ve yıllardan beri faydasının görüldüğüne dikkat çekiliyor. 
 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
14.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: şifa kaynağı, huş ağacı
Link: Erciyes’te rastlanan şifa kaynağı huş ağacı korumaya alınıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız