Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şap Hastalığı  

ÖZCAN: "ŞAP HASTALIĞI BU ÜLKENİN GERÇEĞİ"
- BURDUR DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI KAMİL ÖZCAN: 
- “ŞAP HASTALIĞI BİZİM BELİMİZİ BÜKÜYOR HEM DÖL VERİMİ HEM SÜT VERİMİ DÜŞÜYOR”
-“BİZİM HAYVANLARIMIZ ŞAP HASTALIĞINA DOĞU'DAKİ HAYVANLAR GİBİ DAYANIKLI DEĞİL, ÇÜNKÜ ŞAP HASTALIĞIYLA İLK DEFA TANIŞIYOR”
- “BU SENEKİ ŞAP AŞISI BELKİ İŞE YARIYOR AMA ŞAP HASTALIĞI YENİ BİR VİRÜS ÜRETİYOR, AŞIYA KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANIYOR VE AŞI İŞE YARAMIYOR”
- “ÇAVDIR İLÇESİNDE GÖRÜLEN ŞAP HASTALIĞI SEBEBİYLE HAYVAN PAZARI 20 GÜNDÜR KAPALI”
 
 
 



BURDUR (İHA) - Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, Çavdır ilçesinde görülen şap hastalığı sebebiyle hayvan pazarının kapandığını, şap aşılarının hayvanlarda bağışıklık kazanmalarına neden olduğunu belirterek, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın t
eknik kadrosu yeni aşı üretmelidir. Burdur’da görülen şap hastalığı, Aydın’da farklı bir virüs olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

ÇAVDIR'DA KARANTİNA DEVAM EDİYOR
Çavdır ilçesindeki karantina çalışmalarının devam ettiğini ve il merkezindeki hayvan pazarında şap tehlikesi bulunmadığını dile getiren Özcan, şöyle konuştu: “Şapın bu ülkenin bir gerçeği olduğunu söylemeye çalışıyoruz ama bununla ilgili hakikaten bu dönemlerde özellikle Kurban Bayramı dönemlerinde maalesef şap konusunda sıkıntı çekiliyor. Şap hastalığı bizim belimizi büküyor, maddi zararlara sebep oluyor. Hem döl verimi açısından hem süt verimi açısından biz iyi olarak bir damızlık merkeziyiz, süt merkeziyiz. Şapa yakalandığımız dönemlerde hem süt verimimiz hem de döl verimimiz düşüyor. Çavdır ilçesinde hayvan pazarında karantina çalışmaları devam ediyor. İlaçlama yapılıyor. Giriş çıkışlar kontrol ediliyor."

BİZİM HAYVANLARIMIZ HASTALIĞA DAYANIKLI DEĞİL
Burdur Hayvan Pazarı'nın kontrol anlamında ülke genelindeki hayvan pazarlarından daha denetimli olduğunu belirten Özcan, şunları söyledi: "Kurban Bayramı döneminde para hırsıyla kaçak getirilen hayvanlar, bizim damızlık değeri yüksek olan hayvanlarımıza şap bulaştırıyor”
Aşı üretimi yapılması gerektiğini anlatan Kamil Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an aşının sıkıntılı olduğu söyleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şap hastalığının üzerine gitmelidir. Hayvan giriş çıkışları kontrol altına alınmalıdır. Sınırlardaki giriş çıkışlar kontrol altına alındığı gibi illere giren ve çıkan hayvanlar kontrol altına alınmalıdır. Güneydoğu’dan veya Doğu Anadolu’dan şap hastası bir hayvan Burdur’a geldiğinde, damızlık değeri yüksek hayvanlar şapa yakalandığı zaman büyük zararlara yol açıyor. Özellikle bizim hayvanlarımız şap hastalığına Doğu'daki hayvanlar gibi dayanıklı değil. Çünkü şap hastalığı ile ilk defa tanışıyor. Dolayısıyla Burdur ekonomik kayıplara neden oluyor.”

YENİ AŞI ÜRETİLMELİ
Şap hastalığının farklı virüslerle bulaştığını vurgulayan Özcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın şap hastalığının safha ve türlerine göre aşı üretimi yapması gerektiğini söyledi.
Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde, diğer ülkelerden gelen şap hastası hayvanlar olduğunu anlatan Özcan, sözlerine şöyle devam etti: "Sınırdan geldikten sonra sen içeride hastalıkla ne kadar mücadele edersen et, o tedbiri almadıktan sonra sadece aşı ile sonuç alamıyorsun. Bu sene şap aşısı belki işe yarıyor ama şap hastalığı yeni bir versiyon, yeni bir virüs üretiyor. Aşıya karşı bağışıklık kazanıyor ve aşı işe yaramıyor. Yeni bir aşı üretilmesi gerekiyor. Burdur’da görülen şap hastalığı, Aydın’da farklı bir virüs olarak karşımıza çıkıyor. Onunla ilgili yeni aşılar üretilmeli ve Aşı Dairesi’nin çok iyi çalışması gerekiyor.”

BUZAĞILAR MÜCADELE EDEMİYOR
Burdurlu yetiştirici 58 yaşındaki Mustafa Baş ise, şap hastalığının dil ve ağızda görüldüğünü belirterek, şap hastalığı ile buzağıların mücadele edemediğini ve buzağıların öldüğünü sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
17.07.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Şap Hastalığı
Link: Özcan: 'Şap Hastalığı Bu Ülkenin Gerçeği'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız