Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Domates bereketi 


Aydın’da Domates Bereketi

AYDIN (İHA) - Aydın’da geçen iki yıl hastalık ve yağış nedeniyle mağdur olan domates üreticisinin yüzü bu yıl gülüyor. Kalite ve verim bakımından bereketli bir sezon geçiren üretici, Türkiye’nin farklı bölgelerine domates gönderiyor.
 
Aydın’ın domates üretimi ile özleşen Köşk ilçesine bağlı Çiftlik köyünde domates bereketi yaşanıyor. Son 2 yılda hastalık ve yağış nedeniyle umduğun bulamayan üretici, güzel devam eden hasat sezonunda her gün 15 TIR domatesi başta İstanbul ve Ankara gibi büyük iller olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Günlük 350-400 ton domatesin işlendiği Çiftlik köyünde, domates fiyatları da bu yıl üreticiyi sevindiriyor.
 
Çiftlik Köyü Muhtarı Ahmet Demirci, bu yıl Köşk’te domates üreticisinin geçen yılla aynı seviyede olduğunu belirterek, tam bir domates mevsimi yaşadıklarını söyledi. Geçen 2 yılın üretici için çok kötü geçtiğini anımsatan Demirci, “Önceki yıl hastalığa yakalandık. Geçen yılda yağılardan dolayı verim düşüklüğü yaşadık. Bu sene mevsim olarak tam bir domates mevsimi yaşıyoruz. Geçen yıl ekilen alana göre bin-bin 500 dönüm bir eksik var. Köyümüzde yaklaşık 4 bin-4 bin 500 dönüm alanda domates üretimi yapılıyor. Bölgemizde bu yıl sofralık domates dikimi az oldu. Bunun yanında sanayi domatesi dediğimiz sofralığa da hitap edebilen yeni bir çeşit bu sene daha ön plana çıktı. Şuan bu domatesi de sofralık olarak büyük illere göndermeye devam ediyoruz. Kalan son kısımları da salçalık olarak değerlendirilecek” dedi.
 
Domates üreticilerinin geçen 2 yılda fiyat anlamında da zorluklar yaşadığının altını çizen Demirci, “Geçen yıllarda hastalık ve yağış nedeniyle fiyatlar da yüzümüzü güldürmedi. Bu sene toptan domates satışlarına 25 Haziran’da 2 TL’den başladık. 2-3 günde bir gerilemeler oldu. Civar bölge ve illerde de domates çıkmaya başlayınca şuanda sofralık domatesin fiyatı 50 Kuruş, sanayi tipinin ise 40 Kuruş. Çok memnun olmasak da çiftçi açısından baktığımızda bu yıl memnunuz. 2 TL ile 50 Kuruş arasındaki ortalamaya baktığımızda çok şükür iyi. Sanayi domatesinde 20 gün daha bayram sonrasına kadar hasat ve satışa devam edeceğiz. Bu yıl oluşan fiyatlar çok iyi olmasa da geçen iki yılda üreticimizin oluşan zararını telafi edecek boyutta gerçekleşti” diye konuştu.
 
“ALINAN ÖNLEMLER HASTALIĞIN ÖNÜNE GEÇTİ”
 
Domates üretiminde 2 yıl önce yaşanan hastalık krizinin ardından alınan önlemler sayesinde bu yıl hastalığa rastlanılmadığını kaydeden Demirci, hastalıkla etkin mücadelede kendilerine destek veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ederek, “Arkadaşlarımız 2-3 günde bir şifahen değil tarları bizzat gezerek, numuneler alarak hatta tuzaklar kurarak hastalığa karşı önlem aldılar. Mücadele etkin oldu. En son Adana’daki üreticilerle görüştüğümüzde tutanın fevkalade büyük zarar verdiğini öğrendik. Şuan biz buradan Adana’ya domates gönderiyoruz. Hastalığın büyük bir zarar verdiğini biliyoruz. Bizde civar bir iki ilçelerde görülen vakaların dışında her hangi bir sıkıntı yaşanmadı. Bu vakalarında yoğun bir dikim olmadığı için yeterli önlem alınmadığından kaynaklandığını düşünüyorum. Ama Aydın’da yoğun domates dikimi yapılan Çiftlik, Dalama ve diğer bölgelerde sağlanan destek sayesinde sıkıntı yaşamadık. Bu noktada İl ve İlçe Müdürlüğümüz yetkililerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
18.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Aydın’da Domates Bereketi
Link: Aydın’da Domates Bereketi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız