Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
zeytin sineği 


Aydın’da Zeytin Sineğiyle Mücadele Devam Ediyor

AYDIN (İHA) - Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ili olan Aydın’da ürün kalitesine büyük zarar veren zeytin sineğiyle mücadele çalışmaları devam ediyor.

Zeytin sineğinin larva döneminde meyve etinde zararlı olarak bulunduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Larva gelişme süresinde çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına kısmen de yağ asitliğinin yükselmesine neden olur. Özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyüktür. Ergin çıkış zamanları iklim, toprak karakteri, çeşit, v.b. etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Müdürlüğümüzce Haziran ayının ilk yarısından itibaren yapılan tuzaklama çalışmaları sonucunda monitör tuzaklarda zeytin sineği popülasyonunda artış gözlenmektedir. 2012 yılında zeytin sineğinin epidemi yapması ve üreticilerin ilaçlamaya önem vermemesi nedeniyle yeri dökülen kurtlu zeytinler kışlayarak 2013 de zeytin sineğinin erken çıkmasına ve popülasyonun hızla yükselmesine neden olmuştur” dedi.
 
Zeytin sineğinin ürüne zarar vermeye başladığının altını çizen Köksal, “Bu arada bahar aylarının yağışlı geçmesi, topraktaki su kapasitesinin yüksek olması ve zeytin meyve tutumunun seyrek olması nedeniyle zeytin daneleri normalden fazla gelişme göstermiş zeytin sineği vuruk yapma olgunluğuna gelmiştir. Üreticilerimizin kışlaklardan çıkan zeytin sineği popülasyonunu kontrol altında tutmak için ilaçlama yapmaları ve bunu takiben meyvelerde vuruk kontrolleri yaparak hatada 21 gün kalıncaya kadar ilaçlamalara devam etmeleri önemle duyurulur. Bu arada ilaçlamalar nedeniyle zeytin sahalarında bulunan arı üreticilerinin de ilaçlamalardan zarar görmemeleri için önlem almaları önemli bir husustur” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
22.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Aydın’da Zeytin Sineğiyle Mücadele Devam Ediyor
Link: Aydın’da Zeytin Sineğiyle Mücadele Devam Ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız