Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Giresun Ticaret Borsası, 2013 Yılı Fındık Taban Fiyatının Serbest Piyasada Tahmini Fiyatını Açıkladı

GİRESUN (İHA) - Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci, 2013 yılı mahsulü fındığın kilosunun serbest piyasada 5,5-6 TL’den açılabileceğini ifade etti.


Giresun kalite fındığı 5,5 TL taban olarak baz aldıklarını söyleyen Demirci, “İlk etapta 6 TL’den açılışı yapılabilinir. 6 TL’den sonrası pazara inecek olan mahsulün kendisi belirler. Eğer üretici ürüne sahip çıkar, bir an önce pazara indirmeden belli bir oranda ürününü pazara indirirse, fiyatı biraz daha kendi kendine yukarıya çıkar” dedi.
 
Borsa Başkanı Demirci, bu yıl yaklaşık 600 bin ton rekolte beklendiğini aktararak, bu yılki rekoltenin ihracat rakamına denk geldiğini kaydetti.
 
Demirci, 2013 yılı mahsulü fındığın kilosunun serbest piyasada 5,5-6 TL’den açılabileceğini ifade etti. Bu yıl rekoltenin düşük olmasının fiyatlara yansıyacağı gibi ihracatı da düşüreceğini belirten Demirci, Türkiye’nin ihracat açığını İtalya ve Azerbaycan’ın karşılayacağını kaydetti. Demirci, “Bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tespitine göre 600 bin ton civarında fındığın işlem göreceğini düşünüyoruz. Türkiye şu anda ürettiği ürünün yüzde 70’ini ihraç ediyor. Bu da 600 bin ton kabuklu fındık demek. 2012-2013 ihracat sezonunda yaklaşık 600 bin ton kabuklu fındığı ihraç etmiş olacağız. İç tüketimi de hesap edecek olursak, geçen yıl gerçekleşen 280 bin ton ihracatın bu yıl yapılacağı anlamına gelmez. İhracat bu yıl biraz daha düşebilir. Türkiye’nin açığını önümüzdeki sezon İtalya, Azerbaycan ve Gürcistan’ın kapatmasını beklemekteyiz” diye konuştu.
 
Fındığa olan talebin her geçen gün biraz daha arttığını vurgulayan Demirci, şöyle konuştu:
 
"Fındığa her gün talep biraz daha artmakta. Bu yıl 300 bin ton ihracat rakamı bizim 10 yıl önce öngörülerimizde vardı; bugün gerçekleşmiş oldu. Önümüzdeki 2023 ihracat hedeflerimiz 350 bin ton fındık. Şu anki ürünümüz bu hedefe yetmemekte. Üreticilerimiz bahçelerine baksınlar. 'Daha fazla nasıl ürün alırızın' çalışmasını yapsınlar. Makineli tarıma geçsinler. Fındıkta tüketim artmasına rağmen, üretim aynı hızda artmamakta."
 
Demirci, Giresun Ticaret Borsası olarak 2015 yılında lisanslı depoculuğu hayata geçirerek, fındık sektörünün beklentilerine cevap verecek bir konuma ulaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
26.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Giresun Ticaret Borsası, 2013 Yılı Fındık Taban Fiyatının Serbest Piyasada Tahmini Fiyatını Açıkladı
Link: Giresun Ticaret Borsası, 2013 Yılı Fındık Taban Fiyatının Serbest Piyasada Tahmini Fiyatını Açıkladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız