Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
arıcılık 


Alternatif Geçim Kaynağı Arılıcık

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde alternatif geçim kaynağı olarak arıcılık büyük artış göstererek, tercih edilen ek mesleklerin başında yer alıyor.

Meyve bahçeleriyle tarım sektöründe önde gelen ilçeler arasında yer alan Lapseki ilçesinde arıcılık mesleği yüzde 300’lerin üzerinde yer aldı. İlçede birçok meyve bahçesinde yerini alan arı kovanları, kiraz ve şeftali bahçelerinde özellikle çiçeklenme döneminde gerekli döllenmeyi yaparak üretim kapasitesinin yükselmesine katkıda bulunurken, aynı zamanda ek gelir kaynağı olarak popüler meslekler arasında yerini aldı. Lapseki arı yetiştiricileri emekli maaşların yetersiz olması sebebiyle ek geçim kaynağı olarak bu işe başladıklarını söyledi. 60 ila 70 kovanı olan bir arıcının bir tona yakın bal alabileceğini savunan arıcılar, uygun pazarlarda satılmasıyla alternatif bir gelir kazanılacağına vurgu yaptı.
 
Özellikle genç girişimcilere tavsiyelerde bulunan arı yetiştiricileri bu mesleğin ülke ekonomisine de büyük katkı sağladığını hatırlattı. Bilinçli olarak yapılması noktasında uyarılarda bulunan arı yetiştiricileri yaptıkları işin güzel bir meslek olduğunu söyledi. Lapseki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Ziraat Mühendisi Latif Candan yaptığı açıklamada, “Arılar sadece bal yapmakta kalmayıp bölge üreticilerine de çok büyük katkı sağlamaktadır. Arıların bir bahçedeki tozlaşmaya etkisi özellikle o bölgedeki kiraz ve şeftali bahçelerinde yüzde otuzlara yakın verim artışı sağlamaktadır. Lapseki’deki meyve üreticilerimiz dönüm başına bir ya da iki kovan arı koyarlarsa bu onlar açısından çok daha faydalı olacaktır. Özellikle meyve bahçelerinde ilaçlama yapan üreticilerimiz meyve bahçelerinde ilaçlamayı akşamüzeri geç saatlerde yaparlarsa hem arılar zarar görmeyecek hem de arıların çalışma potansiyeli artacaktır” dedi.

Ekleme Tarihi
28.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Alternatif Geçim Kaynağı Arılıcık
Link: Alternatif Geçim Kaynağı Arılıcık




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız