Tarým Bakanlýðý’ndan Açýklama TARIM BAKANLIÐI’NDAN "BAÞBAKAN’I ÜÇ BAKAN YANILTTI" HABERÝNE ÝLÝÞKÝN AÇIKLAMA - GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐI: - “HABERDE BAHSÝ GEÇEN PÝRÝNÇLERÝN GDO’LU OLMADIÐI ANCAK BULAÞAN OLDUÐU BÝLÝMSEL RAPORLAR VE TEFTÝÞ ÝNCELEMESÝ ÝLE TESPÝT EDÝLMÝÞTÝR” - “GAZETEDE YER ALAN SÖZ KONUSU HABER TAMAMEN YALAN, YANLIÞ VE ÝFTÝRA MAHÝYETÝNDEDÝR”
ANKARA (ÝHA) - Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý’nca, medyada yer alan ‘Baþbakaný üç bakan yanýlttý’ baþlýklý haberde Bakanlýðýn Savcýlýk makamlarýndan önce harekete geçerek soruþturma baþlattýðý bildirilerek, “Haberde bahsi geçen Pirinçlerin GDO’lu olmadýðý ancak bulaþan olduðu bilimsel raporlar ve teftiþ incelemesi ile tespit edilmiþtir. Gazetede yer alan söz konusu haber tamamen yalan, yanlýþ ve iftira mahiyetindedir” denildi.
Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý tarafýndan, bugün bir gazetenin köþe yazýsýnda yer alan “Baþbakaný üç bakan yanýlttý” baþlýklý habere iliþkin basýn açýklamasý yapýldý. Somut bilgi ve belgeye dayanmayan haberin, kulaktan dolma ve gerçek dýþý deðerlendirmeler ile Bakanlýðý kamuoyu nezdinde küçük düþürme ve itibarsýzlaþtýrma gayesi taþýdýðý belirtilerek þu ifadelere yer verildi: “Öncelikle vurgulamak gerekir ki, Mersin Cumhuriyet Savcýlýðý tarafýndan soruþturma baþlatýlmasýndan önce, GDO’lu olduðu iddia edilen pirinç ürünü ile ilgili olarak Bakanlýðýmýza BÝMER (Baþbakanlýk Bilgi Ýþlem Merkezi) kanalýyla intikal eden isimsiz þikayet dilekçesinde isim, adres ve diðer bilgilerin bulunmamasýna raðmen dile getirilen iddialarýn ciddi görülmesi nedeniyle dilekçe hemen iþleme konulmuþ, Rehberlik ve Teftiþ Baþkanlýðýnýn 12 Þubat 2013 tarihli yazýsýyla, Mersin Ýl Müdürlüðümüze iddialarýn incelenerek, soruþturma baþlatýlmasý ve mevzuatlarý doðrultusunda gerekli iþlemler yapýlarak sonucundan Rehberlik ve Teftiþ Baþkanlýðýna bilgi verilmesi istenilmiþtir.” Mersin Valiliði’nin yaptýðý inceleme sonuçlarýnýn 22 Mart 2013 tarihli ve 22555 sayýlý yazýsýyla Baþkanlýða iletildiði ifade edilerek, bunun üzerine Rehberlik ve Teftiþ Baþkanlýðý’nýn 05 Nisan 2013 tarihi ve 2013-47/1201 sayýlý yazýsýyla ayný konuda soruþturma baþlatýlarak konu hakkýnda Bakan adýna inceleme ve soruþturma yapmak üzere müfettiþ heyetinin görevlendirildiði bildirildi.
Diðer taraftan Mersin Cumhuriyet Baþsavcýlýðý tarafýndan Bakanlýða hitaben yazýlan ilk yazýnýn 26 Mart 2013 tarihli yazý olduðu vurgulanarak, bu yazýnýn 11 Nisan 2013 tarihinde Bakanlýk Gýda ve Kontrol Genel Müdürlüðü’ne intikal ettirildiði kaydedildi. Bakanlýk tarafýndan bu tarihten yaklaþýk 2 ay önce soruþturma baþlatýldýðýna dikkat çekilerek, “Bu nedenle haberde bahsi geçen konu ile ilgili olarak Bakanlýðýmýzýn olayý kapatmak için özel çabaya girildiði yönündeki iftira mahiyetindeki iddianýn yalan gerçek dýþý ve asýlsýz olduðu resmi belgelerle de sabittir” denildi. Haberde yer aldýðýnýn aksine, Bakanlýðýn konu ile ilgili eksik incelemeler yaptýðý veya numunelerin deðiþtirildiði iddiasýnýn gerçek dýþý olduðu ifade edilerek, bugüne kadar Bakanlýðýn bürokratlarý hakkýnda rüþvet iddiasý ile herhangi bir Savcýlýk soruþturmasý ya da yargýlama yapýldýðýna dair bir bildirim yapýlmadýðý belirtildi. Bir soruþturma yapýlmýþ olsa bile, aksi kesinleþmiþ mahkeme kararý ile sabit olmadýkça insanlarýn suçlu olarak gösterilmeye çalýþýlmasýnýn evrensel bir hukuk kuralý olan ve Türk Ceza Hukuku ve Anayasaya göre kabul edilen ‘masumluk karinesine’ aykýrý olduðuna iþaret edildi. Haberde adý geçen kiþi ile ilgili olarak herhangi bir þekilde aracýlýk yapýlarak Baþbakan Erdoðan’ýn ikna edildiði iddiasýnýn gerçek dýþý olduðu belirtilerek þunlar kaydedildi: “Skandalý kapatmak için bakanlýðýn devreye girdiði iddiasý da gerçek dýþýdýr. Aksine Bakanlýðýmýz savcýlýk makamlarýndan önce harekete geçerek soruþturma baþlatmýþtýr. Haberde bahsi geçen pirinçlerin GDO’lu olmadýðý ancak bulaþan olduðu bilimsel raporlar ve teftiþ incelemesi ile tespit edilmiþtir. Gazetede yer alan söz konusu haber tamamen yalan, yanlýþ ve iftira mahiyetinde olup, Bakanlýðýmýz, Bakanýmýz ile Bakanlýk çalýþanlarý aleyhinde basýn yolu ile alenen hakaret ve iftira suçlarý iþlenmiþtir. Hiç kimseye basýn özgürlüðü görüntüsü altýnda gerçek dýþý, asýlsýz, yalan ve kamuoyunu yanlýþ yönlendirecek haber yapma hakký verilemeyeceði açýktýr. Haber yapýlýr iken, korunmaya muhtaç deðer olan ‘kiþilerin toplumdaki onur ve saygýnlýðý’ arasýnda bir denge saðlanmasý gerekir. Haber verme hakkýnýn kullanýmý sýrasýnda Bakanlýðýmýzýn yersiz isnatlarla yýpratýlmasý, kasten olduðundan farklý ve olumsuz algýlama ve deðerlendirmelere maruz kýlacak þekilde tanýtýlmasý bu hakkýn kötüye kullanýlmasý suretiyle haber yapýldýðý görülmüþtür. Yazý, adeta Bakanlýðýmýzý küçültücü ve husumet yaratýcý bir silaha dönüþmüþtür. Onur ve kiþilik hakkýnýn basýn yoluyla alenen ihlali söz konusudur. Ayrýca, konuyla ilgili olarak Mersin Aðýr Ceza Mahkemesi’nde yargý süreci de devam etmektedir. Bu nedenle, yapýlan haber ile 5187 sayýlý Kanunun 19. maddesinde yer alan ‘Yargýyý Etkileme’ suçu iþlemiþtir. Suç duyurusunda bulunma ve her türlü dava hakkýmýz saklý kalmak koþuluyla iþ bu düzeltme ve cevap metni, söz konusu gazeteye iletilmiþtir.” |