Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Devletten Çiftçilere Yüzde 67,7'lik Prim Desteği

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Kadak: "TARSİM, kar amaçlı, ticari bir sistem değil, tamamen çiftçinin acılarını sıkıntılarını gidermeye yönelik devlet desteğiyle kurulmuş bir nevi imece sistemidir" "Vatandaş, meyve bahçesini dona karşı sigorta yaptırdığı an, poliçe bedelinin yüzde 67,7'sini devlet karşılarken, yüzde 33,3'ünü de çiftçi karşılıyor"

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, TARSİM'in kar amacı gütmeyen, çiftçilerin acı ve sıkıntılarını gidermeye yönelik, devlet destiğiyle kurulmuş bir sistem olduğunu belirterek, "Vatandaş, meyve bahçesini dona karşı sigorta yaptırdığı an, poliçe bedelinin yüzde 67,7'sini devlet karşılarken, yüzde 33,3'ünü de çiftçi karşılıyor" dedi.

Kadak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TARSİM'in tarımsal ürün ve hayvan sigortaları yapan, devlet destekli yeni bir sigorta sistemi olduğunu belirterek, başta bitkisel olmak üzere toplam 6 tarımsal faliyette sigorta yapıldığını kaydetti.

Bitkisel branşın altında sera sigortasının da yapldığını ifade eden Kadak, doğal afetlerde zarar gören seraların brandasından profiline kadar bütün zararlarının sigorta tarafından karşılandığını belirtti.

Bitkisel ürünlerin tarla ürünleri ve meyveler olarak 2'ye ayrıldığını anlatan Kadak, bu iki alanın dışında büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanlarında da sigorta kapsamına alınabileceğini söyledi.

Kadak, özellikle bitkisel ürünlerde dolunun son derece önemli bir risk unsuru olduğunu vurgulayarak, "Dolu sigortasını paket halinde sunuyoruz. Paketin içerisinde fırtına, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskını, seralarda kar ve dolu ağırlığı, taşıt çarpması, deprem gibi risklerde paket içesinde yer alıyor" dedi.

TARSİM sigorta sisteminin tamamen tarım sektörün, sürekli doğal afetlere maruz kalmasından dolayı sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde yürürlüğe konduğunu belirten Kadak, hem hükümetin hem de bakanlığın, insanların temel gıda ihtiyacının karşılandığı bir sektör olmasından dolayı son derece önemsenen bir sektör olduğunu öne sürdü.

-"Şu ana kadar çitçilerimize 821 trilyon bir ödeme yapıldı"

Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de 7 yıldan beri tarım sektörüne TARSİM aracılığıyla destek verdiğini ifade eden Kadak, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda 7 yıllık süre içerisinde sadece devlet desteği olarak 933 trilyon lira sağlandı sisteme. Diğer sigorta branşlarında yok ama tarım sigortalarında yapılan sigortanın poliçe bedeli devlet bütçesinden karşılanıyor. Buna karşılık çiftçide 834 milyon pirim ödemiş. Yani devletin ödediği 933 trilyonun, çiftçinin ödediğinden 100 trilyon fazla olmasının sebebi özellikle meyvelerde don sigortası yapıldığında devletin oradaki destek miktarı yüzde 67 seviyelerine çıkıyor, fark da buradan kaynaklanıyor. Yani vatandaş meyve bahçesini dona karşı sigorta yaptırdığı an, poliçe bedelinin yüzde 67,7'sini devlet karşılarken, yüzde 33,3'ünü de çiftçi karşılıyor. Dolayısıyla 1 milyar 800 milyona yakın bir prim toplanmış oldu ve şu ana kadar çitçilerimize 821 milyon lira bir ödeme yapıldı. Ayrıca dosyada işlemleri henüz ikmal edilmemiş yaklaşık 220 milyonluk destek bekliyor, yani toplamda 1 milyar 44 milyonluk para Ödemiş olacağız."

"TARSİM, kar amaçlı, ticari bir sistem değil, tamamen çiftçinin acılarını sıkıntılarını gidermeye yönelik devlet desteğiyle kurulmuş bir nevi imece sistemidir" diyen Kadal, devlet katkısının sadece prim desteği ve tazminat ödemeleriyle sınırlı olmadığını, çok büyük felaketler olsa bile, sigorta kapsamındaki herhangi bir risk nedeniyle havuzun gücünü aşan durumlarda devletin garantisi olduğu için vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini vurguladı.

Gerek bitkisel gerekse hayvan sigortasında aranan tek şartın bakanlık kayıt sistemlerinde yer almak olduğunu belirten Kadal, kayıt yaptırılmadığı taktirde sadece sigortada da değil diğer tüm desteklerden de yararlanmanın mümkün olamayacağını kaydetti.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Devletten Çiftçilere Yüzde 67,7'lik Prim Desteği
Link: Devletten Çiftçilere Yüzde 67,7'lik Prim Desteği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız