Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
besi çiftliği 


Kırmızı Et Üreticisi Başbakan'la Görüşmek İstiyor

Türkiye'nin en önemli kırmızı et üretim merkezlerinden olan Amasya’nın Suluova ilçesinde üreticiler, et fiyatlardaki artışın kendilerinden kaynaklanmadığını ifade ederek, Başbakan'a kendileri ile görüşmesi çağrısı yaptı.

Son zamanlardaki fiyat artışında üreticin her hangi bir müdahalesinin söz konusu olmadığını belirten Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Esem Kodaman, “Geçtiğimiz yıl Et Balık Kurumu’na verdiğimiz et fiyatları 15 liraydı. 2 ay önceki fiyatlar 16,2 lira, şu andaki fiyat ise 16,5 liradır. Aradaki 1,5 liralık bu artış kepek, bonkalite ve yem fiyatlarının artışında kaynaklanmaktadır. Üretici ile alakası yoktur.” dedi.
 
Bazı kasap ve marketlerde kıyma fiyatlarının 17-18 lira arasında satılırken kuşbaşı ise 18-20 liraya satıldığını kaydeden Kodaman; “Ancak bu fiyatlar lüks satış yerlerinde 30, 40 hatta bazen 50 liraya kadar çıkabiliyor. Bu durum bizden kaynaklanan bir olay değildir. Türkiye’nin neresinden gelirse gelsin, bizler buradan karkas etin kilosunu 16,5 liraya vermeye hazırız. Hatta istedikleri kadar da temin ederiz. Şu anda en büyük problem inek ve düve kesiminin çok fazla olmasıdır. Nerdeyse köylüde üretim kalmadı denecek kadar az. Buna en büyük sebep süt üretiminin desteklenmemesi ve yem fiyatlarının çok yüksek olması. Yem girdileri düşerse, bizler vatandaşlarımıza ucuz et yedirmeye hazırız.” diye konuştu.

Yurt dışından ithal et getirilmesine de karşı olduklarını ifade eden Kodaman; “Bizim insanımız eğer para kazamaz ise bu sektörden çekilecektir. Ülkemizdeki et üretimi zaten tüketimi fazlasıyla karşılayacak durumdadır. Ayrıca devletimiz dişi hayvan kesiminin önüne geçmelidir. Bunu da süt üretimine destek vererek yapmalıdır. Bu durum ülkemiz için büyük tehlikedir. Suluova kırmızı et üretiminde çok önemli bir yere sahip. Ama artık biz bile bu duruma dayanamaz hale geldik. Birliğimize bağlı bin 200 işletmeden geriye 730 işletme kaldı.” şeklinde konuştu.

Suluova Besiciler Birliği Başkanı İdris Yavuz da, 2010 yılında başlayan ithal et furyasının Türkiye’nin hayvancılığını bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Bakanlığın hayvancılık politikasının yanlışlar üzerine kurulduğunu ifade eden Yavuz şöyle konuştu: “Yaz mevsimi olması sebebiyle et fiyatlarında yükselme meydana gelmiştir. Bu artışı maalesef besicilere yüklemeye çalışıyorlar. Fakat işin aslı öyle değildir. Türkiye’de hayvancılık her geçen gün bitmektedir. Hükümet bu durumun farkında olması gerekmektedir. Defalarca uyarmamıza rağmen hiçbir önlem alınmamıştır. Aldığım duyumlara göre 4 tane rantçı hükümete baskı yaparak ithal etin önünü açmaya çalışmaktadır. Bu durum Türkiye’de ki hayvancılığın ve et üreticisinin bitişi demektir. Karkas et fiyatları 2 ay önce 15 lira iken şu andaki fiyatımız 16,5 lira civarındadır. Bu fiyatlar zaten üreticinin maliyet fiyatıdır.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a defalarca seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlatan Yavuz şunları söyledi: " Çünkü ilgili bakanlık bizleri dinlemiyor. Suluova Türkiye’de et üretiminin yüzde 4’üne denk gelmektedir. Başbakanımız nedense hayvan severler ile görüşüyor fakat bir türlü bizimle görüşmedi. Ben şunu iddia ediyorum, bu sektörü 4 tane büyük rantçıya teslim ettiler. Bu sektörde 50 ila 100 baş hayvan yetiştiren et üreticileri bu işi yürütemeyip bırakmış durumdalar. Hükümet süt üretimini de desteklemelidir. Süt üretiminden para kazanamayan üreticiler ineklerini kesmeye başladı. Üreticiler süt üretiminde para kazanmaya başladıklarında bu işi devam ettirecekleridir. Hal böyle olunca ortaya bir materyal çıkacak ve bizim ülkemiz dünyaya hayvan satacaktır.”

Suluova Besiciler Birliği üyesi Recep Oran ise şu bilgileri verdi: “Birkaç yıldır et fiyatları yerinde saymaktadır. Birkaç lira artış olduğunda ise hemen birileri devreye girerek tüketicinin pahalı et yediğini öne sürüyorlar. Fakat üretici ne haldedir hiç soran yok. Ekmeğe bile zam geldiğinde herkes feryat ediyor. Fakat biz üreticiler beside kullanılan ham madde afaki rakamlara bile çıksa onu yedirmek zorundayız.

Besiciler şu anda zam istemiyor, istikrar istiyor. Bütün rakamlar ayarlanarak sabitlensin. Fiyat yükselince de azalınca da bizler zarar ediyoruz. Geçtiğimiz yıl besicilere sıfır faizle kredi verildi. Sıfır faiz olduğu için besiciler bu kredileri aldı ve ahırlarını mecburen doldurmak zorunda kaldı.
 
Bunun ardında saman 1 lira yem ise 45 liraya yükseldi. Hemen rantçılar tesis kurduklarını ve hammadde bulamadıklarını öne sürdüler ve medyada vatandaş 15 liralık eti 25 liraya yiyor diye fırtına kopardılar. Oysaki bu durum üreticiden kaynaklanan bir durum değildir.” 
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
04.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kırmızı Et Üreticisi Başbakan'la Görüşmek İstiyor
Link: Kırmızı Et Üreticisi Başbakan'la Görüşmek İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız