Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Domates üretiminde tel sistemine alternatif: 'Mısır koçanları'

Tokat'ta, tarım alanlarını daha etkin kullanmak, birim alandan daha fazla ürün ve gelir elde etmek amacıyla mısır koçanlarının gölgesinde yetiştirilen domateslerin hasadına başlandı.

Domatesiyle ünlü Tokat'ta, tarım alanlarını daha etkin kullanmak, birim alandan daha fazla ürün ve gelir elde etmek amacıyla Gaziosmanpaşa Üniversitesi(GOÜ) tarafından yürütülen çalışma kapsamında tatlı mısır koçanlarının gölgesinde yetiştirilen domateslerin hasadına başlandı.

GOÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdettin Sağlam, Türkiye'nin önemli domates üretim merkezlerinden biri olan Tokat'ta genellikle sırık domates yetiştiriciliği yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Sağlam, bu çalışmayla, tatlı mısır ile farklı sırık domates çeşitlerine tesis maliyetleri yüksek geleneksel yöntemler kullanmak yerine alternatif yöntem kullanarak üretim maliyetlerinin azaltılmasını hedeflediklerini vurguladı.

Sırık domates yetiştiriciliğinde yaygın olarak geleneksel tel sisteminin kullanıldığını ifade eden Sağlam, yaptıkları çalışmayla bu sisteme alternatif bir sistem oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Sağlam, telli sistem ve işçilik masrafını ortadan kaldırabilmek, mısır ve birlikte yetiştirilen sırık domatesten verim elde ederek geliri yükseltebilmek amacıyla çalışma yaptıklarını anlattı. Geleneksel yetiştiricilikte temmuz ve ağustos ayı boyunca yüksek ışıklanma nedeniyle domateslerde güneş yanığı oluştuğunu belirten Sağlam, bunun da ürünün pazar kalitesini düşürdüğünü, yaptıkları sistemle bunun da önüne geçmeyi düşündüklerini kaydetti.

Son yıllarda dünyada ve Türkiye'de "biftek", "kiraz", "kokteyl", "salkım" ve "çikolata" domates tiplerinin kullanımının yaygınlaşmaya başladığını vurgulayan Sağlam, bu yeni tip domateslerin geleneksel sırık domatesten daha yüksek fiyatlardan satıldığını söyledi.

"Tatlı Mısır ile Farklı Sırık Domates Tiplerinin Karışık Yetiştiriciliğinin Verim ve Kalite Üzerine Etkileri" adlı bilimsel çalışma kapsamında, tarım alanlarını daha etkin kullanmayı, birim alandan daha fazla ürün ve daha fazla gelir elde etmeyi, zararlılık ve yabancı ot kontrolünü sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Sağlam, çalışmalara fakültenin uygulama alanında 20 Mayıs'ta başladıklarını belirtti.

Hasada başladıklarını da ifade eden Doç. Dr. Necdettin Sağlam, mısırın gölgesinde yetiştirilen sırık domatesten birim alanda daha çok verim alındığını ve mısır ile domatesin birlikte yetiştirilmesinin ürünlere hiçbir zararının olmadığını belirtti. Hem mısırın hem de çikolata domateslerin hasadına başladıklarını söyleyen Sağlam, şu andaki denemelerin sonuçlarının gayet iyi olduğunu sözlerine ekledi. 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Domates üretiminde tel sistemine alternatif: 'Mısır koçanları'
Link: Domates üretiminde tel sistemine alternatif: 'Mısır koçanları'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız