Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şemsi Bayraktar new 


Tarımda Üretici Tüketici Arasındaki Makas Açıldı

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada üretici ve tüketici arasındaki makasın açıldığını bildirerek, “Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyonun yüzde 12,72 arttığı bir ortamda, tarımda üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 4,26’da kalması üretici market fiyatları arasındaki dengesizliği gösteriyor. Rakamlar, sektörde aracıların daha fazla para kazandığını ortaya koyuyor” dedi.


Bayraktar, yaptığı açıklamada, üretici fiyatlarının Temmuz ayında yüzde 0,99 artarken, tarımda artışın yüzde 0,25’de kaldığını, yıllıkta üretici fiyatlarının tarımda yüzde 4,26 artmasına karşın genel ÜFE’nin yüzde 6,61’i bulduğunu bildirdi. Şemsi Bayraktar, Üretici Fiyatları Endeksi’nde (ÜFE) genel enflasyonun Temmuz ayında yüzde 0,99, tarımın genelinde yüzde 0,25, tarımın alt kalemleri olan tarım, avcılıkta yüzde 0,40 arttığını, ormancılık, tomrukçulukta yüzde 2,01, balıkçılıkta yüzde 3,24 azaldığını belirtti. Genel enflasyonun ÜFE’de Temmuz ayı itibarıyla yıllık bazda yüzde 6,61 artarken, tarımın genelinde yüzde 4,26, tarımın alt kalemleri olan tarım, avcılıkta yüzde 5,07 arttığını belirten Bayraktar, “Ormancılık, tomrukçulukta yüzde 14,84, balıkçılıkta yüzde 1,46 geriledi” dedi.

Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) Temmuz ayında fiyatların yüzde 0,31, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,22 yükseldiğini bildirdi. Aynı ay itibarıyla son bir yıllık dönemde genel enflasyon yüzde 8,88 artmasına karşın gıda ve alkolsüz içeceklerde artışın yüzde 12,72’yi bulduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Gıda ve alkolsüz içeceklerde Temmuz ayı itibarıyla yıllık artış yüzde 12,72’yi buldu ama tarımda ÜFE’de yüzde 4,26’da kaldı. 12 aylık ortalamalara bakıldığında, TÜFE’de genel enflasyonun yüzde 7,47 olmasına karşın, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 7,92 oldu. On iki aylık ortalamalara göre üreticide genel enflasyon yüzde 3,23 artarken, tarımda yüzde 0,18 geriledi. Tarımın alt kalemlerinden olan tarım, avcılıkta yüzde 0,33, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 1,30 gerileme görülürken, balıkçılıkta yüzde 8,28 artış meydana geldi.”

Tarım ve gıdada üretici ve tüketici arasındaki makasın açıldığını bildiren Bayraktar, “Üretici ile tüketici arasındaki zincir kırılmalı, üretici de kazanmalı, tüketici de uygun fiyatla gıdaya ulaşabilmeli” dedi. 

Ekleme Tarihi
05.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tarımda Üretici Tüketici Arasındaki Makas Açıldı
Link: Tarımda Üretici Tüketici Arasındaki Makas Açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız