Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kocaoğlu: "Kalkınmak, Tarımı İhmal Etmek Anlamına Gelmemeli" 

- KOCAOĞLU: "KALKINMAK, TARIMI İHMAL ETMEK ANLAMINA GELMEMELİ"
- İTB, KURU ÜZÜM VE KURU İNCİRDE İLK ÜRÜN TÖRENİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
- İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AZİZ KOCAOĞLU:
- "BİZ ÜZERİMİZE DÜŞEN HER ŞEYİ YAPTIK"

İZMİR (İHA) - Kuru üzüm ve kuru incirde ilk ürün töreni İzmir Ticaret Borsası (İTB)'nda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu katıldı. Bu sezonun ilk kuru üzümü Manisa Alaşehir’den Osman Tuna, ilk kuru incir ise Aydın Nazilli’den Özcan Karagözoğlu tarafından borsaya getirildi.
 
Törende ilk ürünler sembolik olarak açık artırmayla satıldı. Kuru üzümün kilosunu 100 liradan Ege İhracatçı Birlikleri, kuru inciri de yine 100 liradan İzmir Ticaret Borsası satın aldı.

İlk ürün törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’i İzmir yapanın Ege’nin 5 tarım ürünü olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Topraktan geldiği ve bize ait olduğu için dış girdisi sınırlı olan bir kalemden bahsediyoruz. İhraç ettiğimiz değerin yüzde 100’ü ekonomimize etki ediyor. İzmir bugün İzmir olduysa incir, üzüm, pamuk, zeytin ve zeytinyağının ticareti ile bugünkü konuma geldi. Bu 5 ürün Ege ve İzmir’i dünya ve Akdeniz ile buluşturdu. Ben sadece siyaset olarak söylemiyorum ama uzunca süredir hükümetlerimiz tarımı gözardı etmişlerdir. Kalkınmak eşittir sanayileşmek değil. Kalkınmak tarımı ihmal etmek anlamına gelmemelidir."
 
Kocaoğlu, bugün tarıma verilecek destekle, özellikle organik ürünlerin üretimini yaparak dünya pazarlarına hitap edecek dev bir potansiyelimiz olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bunu kullanamamanın ızdırabını hep birlikte yaşamalıyız. Tarımın şaha kalkması ve ülkenin ihracatının artması için verilecek teşvik, yapılacak sübvansiyon diğer harcamaların yanında cim karnında nokta değildir."

Bu konuda üzerine düşeni yaptığını belirten Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama hem yerel yönetimlerin hem merkezi hükümetlerin üzerine düşeni yapması ülkenin geleceği için çok önemli. Üretici ve ihracatçı için bol ve kazançlı bir sene olmasını diliyorum. Üzüm ve incirin piyasa değeri 1 milyar dolar civarında. Bu gelirin 800 milyon dolarını ihracat yoluyla elde ediyoruz. Her ülke tarımını çeşitli teşvik mekanizmaları ile destekliyor. İzmir Ticaret Borsası üretimin gücünün daima farkında oldu ve üreticiye sahip çıktı. Üzüm ve incirde dünyanın önde gelen ülkesi olmayı ve yıllardır bu konumumuzu sürdürmeyi başardık."


DOĞAL KOŞULLAR OLUMSUZ ETKİLEDİ
 
1990 yılında 160 bin ton olan çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesi geçen yıl 310 bin tona yükseldi. Bu yıl özellikle doğal koşulların olumsuz etkisi ile kuru üzüm rekoltesinin 242 bin ton seviyesine gerilemesi bekleniyor. Kuru incir üretimi 56 bin ton seviyelerinde oldu. Kuru incirde rekolte çalışmaları devam ediyor. Sonuçların gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

Ekleme Tarihi
14.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kuru üzüm ve kuru incirde ilk ürün töreni
Link: Kocaoğlu: 'Kalkınmak, Tarımı İhmal Etmek Anlamına Gelmemeli'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız