Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kırmızı et 


Prof. Gökçen: Çözüm Süreci Başarılırsa Et Fiyatı Düşer

Prof.Dr.Hazım Gökçen, çözüm sürecinin başarılması halinde et fiyatlarının 20 TL'nin altında kalacağını söyledi.


Genel Hayvancılık ve Veteriner Hekimliği Politikaları, Sığırlarda ve Koyunlarda Suni Tohumlama ve Reprodüksiyon konularında uzman Prof. Dr. Hazım Gökçen, çözüm sürecinin başarılması halinde et fiyatlarının 20 TL'nin altında kalacağını söyledi.

Gündemdeki et fiyatlarına farklı bir pencereden yaklaşan Prof. Dr. Hazım Gökçen, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine, çözüm süreci yaşanması halinde bölgede besiciliğin yaygınlaşacağını ve bunun da et fiyatlarına yansıyacağını aktardı. Terör sorunu öncesinde bölge insanının geniş meralarda hayvancılık yaptığını dile getiren Hazım Gökçen, "Doğuda geniş alanlarda meralar vardı. 1984 yılında güvenlik nedeniyle o meralar kapatıldı. 1982 yılında Türkiye'de 40 milyon koyun vardı. Şimdi bu rakam 20 milyon bile değil. Eğer gerçekten Türkiye'de çözüm süreci yaşanırsa buralar yeniden meralara kavuşur ve bölge insanı dağa çıkmak yerine asıl işi olan hayvancılığa döner." dedi.

Güneydoğu'daki teşviklerin yeterince olduğunu vurgulayan Hazım Gökçen, "Ancak her şey çözüm sürecine bağlı. Sütaş gibi büyük firmalar orda gidip yatırımlar yaptı. Ancak diğer büyük firmaların hala şüpheleri var. Acaba gerçekten barış olacak mı olmayacak mı soruları insanların zihninde noktalansa ben inanıyorum Türkiye'de hayvancılıkta büyük bir ilerleme yaşayacak." diye konuştu.

"CEYLANPINAR TARIM İŞLETMESİ KESİNLİKLE DEVREYE SOKULSUN"

Güneydoğu'da Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nin bir milyon 250 bin dönüm arazisi olduğunu belirten Gökçen, söz konusu yerin bir ucundan diğer bir ucuna uzunluğunun 80 km olduğunu kaydederek, hayvancılığın geliştirilmesi için Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nin kesinlikle devreye sokulması gerektiğini vurguladı. Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nin yanı sıra Suriye'deki milyonlarca metrekarelik mayınlı tarlalara dikkat çeken Hazım Gökçen, "Suriye sınırındaki bu alanı temizleseler ve hayvancılığa açsalar Türkiye'de hayvancılık alanında büyük bir patlama yaşanır. Doğu'ya ille de sanayi götürmek çok gerçekçi olmayabilir. Çünkü Doğu limanlara ve hammaddeye uzak. Maliyetler artar. Ancak bölge insanının en iyi yaptığı hayvancılığın yaygınlaştırılması ekonomik anlamda çok verimli olacaktır." diye konuştu.

Gündemdeki et fiyatlarındaki tartışmalara da değinen Profesör Gökçen, söz konusu artışların normal olduğunu ve Kurban Bayramı öncesi yaşanan hareketlilikten kaynaklandığını ifade etti. TÜİK'in verilerini değerlendiren Gökçen, TÜİK verilerine göre et fiyatlarının artmaması gerektiğini söz konusu tartışmaların ise spekülatiften ibaret olduğunu kaydetti.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Prof. Gökçen: Çözüm Süreci Başarılırsa Et Fiyatı Düşer
Link: Prof. Gökçen: Çözüm Süreci Başarılırsa Et Fiyatı Düşer




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız