Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye 

Türkiye'nin üzüm ovası Manisa'da yeni sezonun ilk kuru üzümü 110 liradan satıldı

MANİSA (CİHAN)- Türkiye’nin üzüm ovası Manisa’da yeni sezonun ilk kuru üzümü, Manisa Ticaret Borsası’nda satıldı. Merkeze bağlı Karaoğlanlı beldesinden Hikmet Yalçın’ın getirdiği kuru üzüm, sembolik olarak açık artırma ile kilogramı 110 liradan Ticaret Borsası aldı.


Çekirdeksiz kuru üzüm geleneksel ilk ürün töreni Manisa Ticaret Borsası’nda yapıldı. Törene Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti milletvekilleri Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş, CHP Milletvekili Özgür Özel, Belediye Başkan Yardımcısı Tamer Çipiloğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, sivil toplum kurulu temsilcileri, ihracatçılar ve üreticiler katıldı.

Burada konuşan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa’da çekirdeksiz kuru üzümün en önemli üretim sembollerinden biri olduğunu söyledi. Özkasap, Türkiye’nin en önemli tarımsal döviz kaynaklarından olan çekirdeksiz kuru üzüm arzının, her sene ortalama yüzde 90’ının Manisa’da üretildiğini kaydetti.

2011-2012 sezonunda tescil edilen 255 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ile 208 bin ton ihracat gerçekleştirildiğini belirten Özkasap, bu ihracat miktarıyla Türkiye’nin 503 milyon dolar gelir elde ettiğini ifade etti. 2012-2013 sezonunda ise 10 Ağustos 2013 tarihinde alınan son rapora göre 234 bin 234 bin ihracat ile 504 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Özkasap, sezon 31 Ağustos tarihinde tamamlanacağından kalan günlerde eklenecek rakamlarla kuru üzüm ihracatının bu yıl daha da artacağını kaydetti.

Özkasap, elde edilen bu başarının altyapısında üreticilerin, üzüm tüccarlarının ve üzüm işletmelerinin yoğun emek ve çabalarının yer aldığını söyledi. Özkasap, “Üreticilerimizin kalite ve verimliliği ön plana alan, kimyasal kalıntı konusundaki duyarlı üretim anlayışı, üzüm işletmelerimizin modern ve yüksek teknolojiyle ihracata yönelik sürdürdükleri çalışmalar ve üzüm tüccarlarımızın güvenle alım satım yapmaları ile rekoltemiz yıldan yıla farklılık gösterse de dünya piyasasındaki pazarlama değerimiz artık kendisini muhafaza eder geliştirir hale gelmiştir. Bölgemizde verim çağında bulunan bağ sahalarında yapılan çalışmalar neticesinde 2013-2014 sezonunda ise hava ve doğa koşullarının normal seyrinde devam etmesi halinde 242 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği tahmin edilmektedir.” dedi.

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş da yer altı kaynakları ve coğrafi şartlar ile birlikte Manisa’nın tarıma elverişli bölgelerden bir tanesi olduğunu söyledi. Savaş, “Ama tarımda yine kontrol edemediğimiz, engel olamadığımız ancak önlem alabildiğimiz doğal afet koşulları söz konusu. Devletimiz TARSİM ile tarım sigortası sağlıyor. Tarımsal üretimde bir numaralı il Manisa. Topraklarının verimliliği, iklim şartlarının uygunluğu ve bununla beraber çiftçisinin gayreti ile tarım yapılıyor. Bütün üzüm üreticimizi kutluyorum. Gayretlerini dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Karaoğlanlı beldesinden üzüm üreticisi Hikmet Yalçın’ın getirdiği 90 kilo üzüm, sembolik açık artırma ile satıldı. Üzümün kilogramını 110 TL’ye Ticaret Borsası aldı. Üretici Hikmet Yalçın'a da çeşitli hediyeler verildi.
CİHAN

Ekleme Tarihi
15.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: üzüm ovası Manisa,kuru üzüm
Link: Türkiye'nin üzüm ovası Manisa'da yeni sezonun ilk kuru üzümü ....




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız