Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Adana'da Salça Telaşı

Adana'nın yöresel yemeklerine ayrı bir lezzet ve renk veren dünyaca ünlü salçalık Karaisalı biberi, bu yıl da tatlı bir telaş yaşatıyor.


Karaisalı İlçesi'nden getirilen tonlarca biber geçen yıl 1.20 liradan satılırken bu yıl 80- 85 kuruştan satılmaya başlandı.

Fiyatın düşük olmasının, kent halkının büyük kısmının yayla ve deniz beldelerinde tatilde olmasından kaynaklandığı belirtildi. 5 kilosundan ortalama 1 kilo salça elde edilen Karaisalı biberi için pazara gelenler, en az 100 kilo almadan çıkmıyor.

Çuvallar içinde alınan salçalık biberler zahmetli bir uğraş sonrasında elde temizlenip, kıyma makinesinde çektiriliyor. Çekilmiş biberi yeteri kadar kaya tuzuyla karıştıran kadınlar, evlerinin damında 2- 3 haftalık sürede güneşte kurutuyor. Bu süreçte suyunu çeken salça, isteğe göre bir kaç kez daha kıyma makinesinde çektiriliyor.

Salça zamanı üzerinde elektrikli kıyma makinesi bulunan seyyar arabalar sokak aralarında dolaşıyor. Bazı biber pazarlarında, salçalık biber temizleme zahmetinden kurtulmak isteyenlere kilosu 10- 12 liraya bidon ve kavanozlarda el yapımı hazır salça da satılıyor.

SALÇADA OTOMASYON DEVRİ


100 kilo biberi 5 saatte temizlemek istemeyen kadınlar, tam otomatik salça çekme makinesinde kilosuna 20 kuruş ücret verip, 10 dakikalık sürede, sapı, çekirdeği ve zarı ayrılmış halde salçalarını alarak evlerinin yolunu tutuyor.

Salçada otomasyon devrini başlatan Metin, Çetin ve Savaş Şentuğ kardeşler, İtalyan ketçap makinesini birkaç revizyonla salça yapar hale getirip, Adanalı ev kadınlarını büyük bir zahmetten kurtarmış görünüyor.

Lale Soğuk Hava Deposu'nu işleten Şentuğ kardeşler, salça zamanı işyerinin bir bölümünü bu işe ayırıyor. Çuvallar içindeki kırmızı biber, salça haline gelmeden önce makinenin su dolu havuzunda büyük fırçalarla yıkanıyor. Yıkama sırasında havuzda kirlenen su otomatik olarak tahliye edilip, temiz su ilave ediliyor.

Yıkanmış biber, paletler aracılığıyla makinenin içine alınıyor ve biberin yeşil sapı, çekirdeği ve zarı etli kısmından ayıklanıyor. Çekilmiş biber bidona akarken, posası da çuvala doluyor.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  Adana, Salça, Telaş
Link: Adana'da Salça Telaşı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız