Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Arım Balım Peteğim Projesi

ORDU (İHA) - Ordu’da arıcılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin rekabet edilebilirliğini artırmak amacıyla, Ordu Arıcılık Araştırma Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nca onaylanan, "Arım, Balım, Peteğim Projesi"nde çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor.
 
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nin ağustos ayı toplantısında “Arım Balım Peteğim” Projesinin ortağı olması nedeniyle Arıcılık Enstitüsü Müdürlüğü tarafından projenin son durumu hakkında OTSO Başkanı Servet Şahin, Meclis Başkanı Ufuk Ünal ve meclis üyelerine brifing verildi.
 
Toplantıda konuşan Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Enver Top, Türkiye’de 40 bin ailenin arıcılıkla uğraştığını söyledi. Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Enver Top yaptığı konuşmada, Ordu’nun bal üretiminde Türkiye’de 1’inci sırada yer aldığını belirtirken, "Arım Balım Peteğim" Projesi ile arıcılığa yeni bir ufuk açılmaktadır. Proje Avrupa Birliği “Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) bileşenlerinden biri olan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın program otoritesi ve sözleşme makamı olduğu “Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı” kapsamında geliştirilmiştir. Proje, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından onaylanarak, 12 Ocak 2011 tarihinde operasyonel anlaşması imzalanmıştır. BROP kişi başına milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75'inin altında kalan 43 ilde bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı ve istihdama olumlu katkı sağlamayı hedeflemektedir. Dünyada yaklaşık 73 milyon kovan bulunmakta olup yaklaşık 1,3 milyon ton civarında bal üretilmektedir. Ülkemizde kayıtlı yaklaşık 40 bin aile 5 milyon 602 bin 669 adet kovan ile sabit ya da gezginci arıcılık yaparak 81 milyon 114 bin 74 ton bal üretmektedir. Ordu ilimiz, kovan varlığı bakımından 2’inci bal üretimi bakımından 1’inci sıralarda yer almaktadır. Fao verilerine göre hayvancılık ürünlerinden elde edilen gelirin Deniz ürünleri hariç yüzde 47’ si arı ve arıcılık ürünlerinden elde edilmektedir” diye konuştu.

“PAKETLEME SORUNU GİDERİLECEK”
 
AB ülkelerinin yılda yaklaşık olarak 250 bin ton bal satın aldığını kaydeden Müdür Yardımcısı Enver Top, “Arap ülkeleri de önemli miktarda petekli bal ve diğer arı ürünleri satın almaktadırlar. Her iki ülke topluluklarına komşu olmamızla beraber kalite ve paketleme sorunları nedeniyle arı ürünleri dış satımımız neredeyse yok denilecek düzeyde bulunmaktadır. Bu projenin uygulanması sonucunda gerek kalite ve gerekse paketleme sorunları giderilmiş bir sistem oluşacağından arıcılık sektörü için yeni ufuklar açacağı apaçık görülmektedir. Kurumsal değerlendirme yapıldığında ise sektörün bütün paydaşları ile anlık durum değerlendirme ve inceleme faaliyetleri elde edileceğinden, sektörün sorunları ve sorunların çözümleri ile yeni ihtiyaçlar geciktirilmeden sağlanacaktır. Bu anlamda üretim çeşitleri ve metotları konusunda daha aktif, hızlı, donanımlı, geniş araştırmacı alt yapısı ile teknik ve inovatif araştırmalar gerçekleştirilecektir. Bu proje ile arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi, tüketim talebine uygun çeşitli paketlemelerin yapılabilmesi, KOBİ’lerin eğitilmesi, inovatif çeşitli ürünler geliştirecek altyapının kurulması, arı ürünleri analizi için akredite laboratuvar kurulması ve bölgede arı ürünlerinin kalite ve standardının yükseltilerek ulusal ve uluslararası marka değeri olan yeni işletmelerin kurulması hedeflenmektedir. Proje kapsamında kurulacak olan tesis Ordu İl sınırları içerisinde faaliyet gösterecek olup, projeyi destekleyen İller başta olmak üzere (Trabzon, Samsun, Ordu, Sinop, Giresun) Ülke genelinde tüm sektör temsilcileri proje çıktısından yararlanabilecek” ifadelerini kullandı.

“PAZAR OLANAKLARI ARTACAK”
 
“Arım Balım Peteğim” Projesi ile uluslararası akreditasyona sahip Test ve Analiz Laboratuvarları ve yılda tek vardiya ile 3 bin 500-4 bin ton bal, 100 ton ham mum ve temel petek, bin kilo propolis, 50 ton polen ve 300 kilo arı sütü işleme paketleme kapasitesine sahip İşleme ve paketleme tesisinin inşa edileceğini söyleyen Enver Top, şöyle konuştu: “Bu tesislerde ayrıca üreticilerin pazara erişim olanaklarını artıracak Pazarlama ve Tanıtım Birimi, KOBİ’lere yönelik eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları yaparak arı ürünlerinin belli bir düzen içerisinde tesise ulaşımını sağlayacak 6 ilde Danışma ve Temas Noktaları kurulacaktır. Böylece arı ve arı ürünleri konusunda çalışma yapan KOBİ tanımlı firmalar, kendi imkanları ile elde edemeyecekleri fırsat oluşturulmakta, bu fırsatında direk olarak ürün ham madde üretimi sağlayan arıcılara da yansıması gerçekleşmiş olacaktır.”
 
 

Ekleme Tarihi
28.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Arıcılık, proje, bal
Link: Arım Balım Peteğim Projesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız