Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarladan sofraya İsot’un öyküsü 


Şanlıurfa'da bölge insanının vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tarlalardan sofralara geliyor.



Şanlıurfa'da bölge insanının vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot (pul biber) uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tarlalardan kullanıma hazır hale geliyor.

İlkbahar aylarının son günlerinde ekilip, yazın yapılan sulamanın ardından sonbaharda vatandaşlar tarafından tarlalardan toplanan biberler, kamyonlarla satılacakları hale getiriliyor. İsot hazırlayarak geçinen aileler tarafından satın alınarak, evlere veya bahçelere götürülen biberler, burada yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden arındırılıyor. Elle parçalandıktan sonra yerlere serilen naylonların üzerinde bekletilen biberler gün içerisinde ters yüz edilerek güneşte tamamen kurutuluyor. Rengi koyulaşan kurumuş biberler makinelerde pul biber haline getirildikten sonra, zeytinyağıyla harmanlanarak o eşsiz tadı ve parlaklığı kazanıyor.

İsotun kilosu, kalitesine göre 15 ile 30 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Her yıl 3 ay boyunca pul biber ve salçalık biber hazırlığı yaptıklarını ve onlarca kadının çadırlarda çalışarak tonlarca isot ve salçalık biber çıkardığını anlatan üretici Ayşe Polat, " bir çuval biberi 3 ile 3,5 TL karşılığında temizliyoruz. İsot temizlemek oldukça zor, acının üzerine birde güneşin yakıcılığı eklenince bizi bayağı zorluyor" dedi.

Haşimiye Meydanı'nda yıllardan beri baharatçı dükkanı işleten Mithat Catın da kaliteli isotun kilosunun 30 TL'ye kadar alıcı bulduğunu söyledi.











http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
29.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  Tarladan sofraya, İsot,
Link: Tarladan sofraya İsot’un öyküsü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız