Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Edirne'de, Buğday Paneli Düzenlendi

EDİRNE (İHA) - Edirne Ticaret Borsası'nda ‘Nasıl Bir Buğday’ isimli panel düzenlendi. Panel, Edirne Ticaret Borsası, Edirne Ziraat Odası, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Marmara Bölgesi Un Sanayicileri Derneği'nin işbirliğinde gerçekleştirildi. Panele, Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ve çok sayıda üretici katıldı.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Trakya bölgesine uygun nasıl bir buğday sorusunun tek bir cevabı olduğunu ve bunun da yüksek verim potansiyeline sahip ve kaliteli bir buğday olduğunu söyledi. Sarı, “İlimizin iklim ve toprak yapısı, buğday yetiştiriciliği için çok uygundur. Çiftçilerimizin tarımsal makine varlığı, bilgi ve becerisi üst seviyededir. Bu nedenle dekar başına verimde ülkemizin lider illeri arasında bulunmaktayız. Sertifikalı tohum üretim ve kullanımını özendirmek için Bakanlığımızca sertifikalı tohum kullanan çiftçilere ve sertifikalı tohumluk üreten üreticilere destekleme ödemesi yapılmaktadır.” şeklinde konuştu .
 
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek de Türkiye sahip olduğu buğday potansiyelini daha da geliştirdiği taktirde ön sıralara çıkabileceğini belirterek, "Türkiye, Dünya’da yedinci tarım ekonomisine sahip bir ülke, buğday gerek Türkiye, gerekse dünyada stratejik bir üründür. Trakya Tarımsal Enstitüsü olarak 14 buğday çeşidi geliştirdik. Bu çeşitlerimiz sadece Edirne ve Trakya bölgesinde ekilmiyor. Ülkemizin birçok yerinde ekim gerçekleştirilmektedir. Edirne ilinde yaklaşık bir milyon 300 bin ekim alanı var. 600 bin ton üretim söz konusu ortalama verim yıllara değişmekle birlikte 450 kilo civarındadır" dedi.
 
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk bölgede önemli bir üretime sahip olan buğdayın, üreticisi, satıcısı ve sanayicisini bir araya getirmek amacıyla panelde bir araya geldiklerini belirtti. Panelde, sorunları tespit ederek, çözüm önerileri geliştirmek ve sonucunda verim ve kalitenin yükselmesine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Öztürk, borsa hakkında bilgilere yer verdi: "Edirne Ticaret Borsası, Türkiye'nin en eski ve bir o kadar da gelişmiş Ticaret Borsalarından birisidir. 2003 yılından bu yana hizmet verdiğimiz bu tesislerde yapılan ürün satışları her geçen yıl artmaktadır. Bu tablo borsamıza duymuş olduğunuz güvenin bir sonucudur. Bizler bunun bilincindeyiz ve yaptığımız tüm çalışmalarda bu güvene layık olmak için çaba gösteriyoruz. Emeğiniz ve alın teriniz olan ürünleriniz, üyelerimiz tarafından günün şartları ve piyasa koşulları çerçevesinde en iyi şekilde değerlendirmeye çalışılmaktadır. Sizlerin güven ve destekleriyle bugün Türkiye çapında ismi anılan 4 borsadan biriyiz” dedi.
 
Konuşmaların ardından, yeni mahsullerini borsaya getiren üreticilere ödül töreni düzenlendi. Yeni mahsul arpayı getiren Saadettin Gıcı, buğdayı getiren Osman Şengül, ayçiçeğini getiren Fatma Eseri, süpürge telini getiren Emin Arslan'a plaket verildi ve 100 litre mazot hediye edildi.
 
 

Ekleme Tarihi
04.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Edirne, Buğday Paneli, buğday, panel,
Link: Edirne'de, Buğday Paneli Düzenlendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız