Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Halk Elinde Akkaraman Koyunu Islah Projesi Çorum’da Başarıyla Yürütülüyor

ÇORUM (İHA) - Çorum Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen 'Halk Elinde Akkaraman Koyunu Islah Projesi” başarıyla devam ediyor.
 
Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği proje ile Akkaraman ırkı koyun ve koçların ıslahı et, süt ve yapağı verimini yükselterek Çorum’un Akkaraman ırkı koyun ve koçlarının üretim merkezi haline gelmesi sağlayarak önümüzdeki yıllarda hazırlanacak çeşitli projelerle Çorum’un ve ülke genelindeki küçükbaş hayvancılığın dışa bağımlılığın önüne geçmeyi hedefliyor. Birlik tarafından 2010 yılında Çorum’da Akkaraman ırkı koyunlarının ıslahı için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak 10 bin 400 baş Akkaraman ırkı koyun ıslahı için müracaatta bulunulmuş, 2011 yılı başlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Çorum’a 6 bin adet koyun ve 300 adet koç olmak üzere ıslah projesi kapsamına alınmıştı. Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, amaçlarının hayvan üreticilerinin ellerindeki hayvanları daha iyi ıslah etmek olduğunu, birliğinde bu amaçla kurulduğunu vurgulayarak, “Halkımızın elindeki hayvanları ne kadar bilinçli şekilde ıslah edebilirsek ülkemiz ve Çorum ekonomisine o kadar büyük katkı sunacağız” dedi. 2. Damızlık Akkaraman koyunu projesi hazırlayarak TAGEM’e müracaatta bulunduklarını açıklayan Avcı, “Projemiz kabul edildi. Projeye dahil edilecek olan üreteci ve hayvan seçimleri başladı.
 
Proje ekibimizle birlikte 100’ün üzerinde üreticimiz ve işletmelerini ziyaret edeceğiz. Bu ziyaretler kapsamında 15 bin civarı koyundan ikinci projemize dahil edilecek olan 6 bin koyun ve 300 koçun seçimini yapacağız” ifadelerini kullandı. Avcı, 2007 yılında Tarım il Müdürlüğü verilerine göre mezbahane kesim rakamı istatistiklerine göre 5 aylık kuzunun ortalama ağırlığının 17 kilo iken 2011 yılında 19 kilo gibi bir kargas ağılığına ulaştığını belirtti. Şuanda yürütülen Akkaraman koyunu ıslah projesinin kısa sürede meyvelerini verdiğini anlatan Avcı, bir çok işletmede ikiz kuzulama oranlarında artış olduğunu kaydetti.. 2012-2013 kış sezonunda kaba yem ihtiyacının karşılanması noktasında gerekli girişimlerde bulunulduğunu belirten Avcı, bundan sonraki süreçte kaba yem bitkilerinin üretiminin çoğaltılması ve üreticilerin bu bitkilere yönlendirilerek teşvik edilmesini istedi. Üreticilere yapılan destekler hakkında da bilgi veren Avcı, 2008 yılında üyelere159 bin TL, 2009 yılında 379 bin bin TL, 2010 yılında 608 bin, 2011 yılında 1 milyon 202 bin 500 TL, 2012 yılında ise 1 milyon 600 TL anaç küpe desteği, Halk Elinde Akkaraman Koyunu Islah projesi kapsamında ise 2011 yılında 210 bin TL, 2012 yılında 260 bin hak edişi ödemesi yaptıklarını, 2013 yılında 300 ila 320 bin TL hak ediş ödemesi beklediklerini ifade etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile koordineli bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Avcı, birlik olarak yaptıkları tüm çalışmalar da kendilerine destek olan İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ve müdürlük yetkililerine de teşekkür etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise, projeyi önemsediklerini belirterek, “Amacımız halk elinde ıslah çalışmalarını yürütmek ve ilimizdeki mevcut hayvan varlığını genetik yapıyı bir üst kategoriye taşıyıp bundan üreticilere ve hayvancılığa katkıda bulunmak. Yapılan çalışmalarda hayvan ıslahında, ikizlik oranlarında,, verimlerde, doğum artışları üst seviyelere çıktı. Bu yıl projemiz bakanlığının desteği ile iki katına çıkarıldı. 5 yıl süreyle 12 bin 600 sayısıyla devam edeceğiz. Projenin iki katına çıkarılması projede başarılı olduğumuzun göstergesidir. Projede emeği geçen herkese teşekkürler” diye konuştu
 
 
  

Ekleme Tarihi
04.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Halk Elinde Akkaraman Koyunu Islah Projesi, Çorum, ıslah, proje, Akkaraman koyunu, koyun, hayvancılık, TAGEM
Link: 'Halk Elinde Akkaraman Koyunu Islah Projesi Çorum’da Başarıyla Yürütülüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız