Kızıltepe'de "Pamuk Entegre Mücadele Projesi" Kızıltepe'de Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu yetkililerince "Pamuk Entegre Mücadele Projesi" kapsamında Diyarbakır, Mardin ve Kızıltepe’den katılan ziraat mühendisleri ve çiftçilere eğitim verildi.
Kızıltepe'de Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu yetkililerince "Pamuk Entegre Mücadele Projesi" kapsamında Diyarbakır, Mardin ve Kızıltepe'den katılan ziraat mühendisleri ve çiftçilere eğitim verildi.
Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Endüstri ve Süs Bitkileri Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı Sedat Eren, yaptığı açıklamada, düzenledikleri "Pamuk Entegre Mücadele Projesi" kapsamında tarla okulu olarak arazide uygulama çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi.
Eren, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Türkiye pamuk üretiminin yıllara göre yüzde 50 – 60 civarında bir kapasiteye sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Sürdürebilirliği ve rekabeti kaybettiğiniz anda sizin üretiminiz hiçbir şeye yaramayacak. Rekabeti hem ülke içinde hem pamuk üreticisi diğer ülke çiftçileriyle yapacaksınız. Pamuk kültüründe her bir uygulama önemlidir değerlidir. Ama en büyük ekonomik kayıba neden olan hastalık zararlı ve yabancı ot yani bitki koruma sorunlarıdır. Bunlara dikkat etmediğimiz zaman büyük oranda ekonomik kayba neden oluyoruz. Bazı zararlarımız yüzde 90'a kadar ulaşıyor. Şu anda dikenli kurt sıkıntımız var. Bu zararlı pamukta en fazla zarara neden oluyor. Daha önce teorik olarak bilgilendirme yapılıyordu. Bunun çok fayda sağlamadığını düşündük. Biz de çiftçiyi tarlada teorik bilgilerle beraber o ürünlerle baş başa ve o üründe hangi sıkıntılar görsün diye eğitim verdik."
Gıda. Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nevaf Kalkan ise, ilçeye gelen ekiplerin bölgedeki pamuk tarlalarında kontrollerde bulunduğunu belirterek,"Ekip yeşil kurt, dikenli kurt gibi zararlıların gelişimini gözlemliyorlar. Bu araştırmaların amacı gereğinden fazla ilaç kullanımının önlemektir" dedi. - Mardin |