Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bursalı Besicilere Kuduz Uyarısı

BURSA (İHA) - Bursa'nın dağ ilçelerinden Büyükorhan’da kurt saldırılarının ardı arkası kesilmezken, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, broşürler bastırıp besicileri kuduz riskine karşı uyardı.

Keles’te bir çiftçinin ölümüyle ortaya çıkan kuduz şüphesi dağ yöresindeki insanları tedirgin ederken, Bursa Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, broşür hazırlayarak üyelerini kuduz tehlikesine karşı uyardı. Birlik Başkanı Yıldırım Oran, kurt saldırılarının yeni bir tehlikeyi gündeme getirdiğini belirterek, bölge halkının bu kez de kuduz riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Keles’in Kocakavacık köyünde bir süre önce hayatını kaybeden hayvan besicisinin birlik üyesi olduğunu belirten Oran, çiftçinin ölümüyle ilgili bulgular arasında kuduzun da yer almasının bölge halkının tehlike altında olduğunu gösterdiğini öne sürdü. Kuduz mikrobu taşıyan kurt, çakal gibi yaban hayvanlarının sadece evcil hayvanlar için değil, bu hayvanlarla yakın temasta olan besicileri ve ailelerini de risk altına soktuğunu vurgulayan Birlik Başkanı Yıldırım Oran, yetkililerin hem üreticileri bilgilendirmesi, hem de tedbir alması gerektiğini kaydetti.

Yabani havyaların saldırısına uğrayan evcil hayvanlara temasla bile kuduz mikrobu kapma ihtimali bulunduğunu anlatan Oran, şöyle konuştu:

‘Keles’teki üyemizin neden öldüğüne ilişkin somut sonuç yok. Ölüm sebepleri arasında kuduz hastalığı da gösteriliyor. Oysa ölen üyemizin ailesi, herhangi bir kuduz vakası olmadığını belirtiyor. Öyleyse ölen çiftçide kuduz bulguları çıkması başka ihtimalleri akla getiriyor. Yabani hayvan saldırılarına maruz kalan bir evcil hayvana temas halinde, vücudunuzdaki en küçük çizik bu mikrobu almanızı sağlayabilir. İnsanların illa yaban hayvanlarının saldırısına uğraması gerekmiyor. Özellikle son dönemde artan kurt saldırıları, çiftçilerimize maddi zarar vermesinin yanı sıra kuduz tehlikesini de gündeme taşımıştır. Yetkililerin daha başka ölümler olmadan tedbir almasını istiyoruz.’
 
Bursa Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran, birlik olarak bu konuda üyelerine broşür dağıttıklarını söyledi. Kurt saldırılarına uğrayan evcil havyalara, yaralanmamış olsalar bile çıplak elle dokunulmamasını isteyen Oran, "Her ne olursa olsun sürüsü kurt saldırısına uğrayan hayvan sahipleri ellerini bol sabunlu suyla yıkamalıdır. Saldırıya uğrayan hayvanla temas edilmesi durumunda, derhal en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Yabani hayvan saldırısı olması halinde hemen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne, ayrıca üyelerin bağlı bulundukları Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne haber verilmelidir" diyerek, hayvan besicilerini ikaz etti.
 
 

Ekleme Tarihi
07.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bursalı Besiciler, Kuduz Uyarısı, Bursa, besici, kuduz, uyarı
Link: Bursalı Besicilere Kuduz Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız