Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bu meyveyi seven dikenine katlanmak zorunda

Akdeniz Bölgesi'nde tamamen doğal ortamda yetişen 'dikenli incir', Mersin'in Silifke ilçesinde bir çok kişinin geçim kaynağı oldu.


Anavatanı Güney Afrika olan, halk arasında 'Hint inciri' veya 'Frenk yemişi' olarak da bilinen dikenli incir, kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişiyor. Silifke'de özellikle lezzetini ve faydalarını bilen insanların tercih ettikleri tropikal yaz meyvelerinden incirin insan sağlığına da önemli faydaları bulunuyor. Tosmurlu köyünde yaşayan Esmahan Akın, sahil kesimlerinde tablalarda 3 tanesi 1 TL'den satışa sunulan dikenli incirin, halk arasında da şifa kaynağı olarak bilindiğini söyledi. Meyvenin ağacından toplamasının pek de kolay olmadığını aktaran Akın, incirin sabah serinliğinde ve erken saatlerde toplanması gerektiğini belirtti. Akın, “İncirler önce su dolu bir kaba döküyor. Daha sonra ağaçtan koparttığı dalların yardımı ile suyunda yardımıyla meyvenin dikenlerini döküyor. Daha soyulup yeniyor. Aile boyu dikenli inciri çok seviyoruz. Dolabımızdan eksik olmaz” dedi.

Meyvenin toplamasının ve yemesinin oldukça meşakkatli olduğunu kaydeden Mustafa Göktaş ise “Bu meyve halk arasında kaynanadili, Hint inciri, Frenk yemişi diye tabir ettiğimiz bir tropikal yaz meyvesidir. Akdeniz’in iklimi de tropikal iklime yakın olduğu için bu bölgede, özellikle makilik alanlarda ve kıraç yerlerde yetişmektedir. Yerel halk ve ilçemize gelen tatilciler tarafından tercih edilmektedir. Bunu genelde bilen insanlar yer. Dikenli olduğu için yemesi çok zordur. Ama gülü seven dikeni ne katlanır. İste bu meyveyi yemek isteyen de dikenine katlanmak zorunda.” diye konuştu.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
11.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: meyve, diken, dikenli incir, Hint inciri, Frenk yemişi
Link: Bu meyveyi seven dikenine katlanmak zorunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız