Bitkileri ‘mucize ilaç’ gibi satanlara para ve hapis cezasý geliyor Bitkisel ürünleri ve gýda takviyelerini her derde deva mucize ilaçlar gibi televizyonlarda pazarlayanlarýn, aðýr para ve hapis cezalarýyla umut tacirliði yapmasý engellenecek. Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanun’da yapýlacak deðiþiklikle hem yanýltýcý reklam yapan firmalara ve bu reklamlarý yayýnlayan mecra kuruluþlarýna hem de reklam ajanslarýna 200 bin TL’ye kadar aðýr para cezalarý getirilecek.
Radyo ve Televizyon Üst Ku-rulu’nun (RTÜK) ev sahipliðinde bir araya gelen 7 kurumun yöneticileri, yýllýk 100 milyon dolara ulaþan bir pazar haline gelen bu ilaçlara karþý alýnacak tedbirleri masaya yatýrdý. Toplantýda, Reklam Kurulu Baþkanlýðý’na ihtiyati tedbir yetkisi getirildiði ve gerekirse reklamýn durdurulabileceði ifade edildi. Kiþilerin hayatýný ve saðlýðýný tehlikeye sokacak biçimde ilaç üreten veya satan kimseye bir yýldan beþ yýla kadar hapis ve adlî para cezasý verilmesini öngören Türk Ceza Kanunu’nun 187. maddesinin, ilaçlarýn yaný sýra gýda takviyelerini de kapsayacak þekilde geniþletilebileceðine de çözüm önerileri arasýnda yer verildi. Bu durumda gýda takviyelerini halký yanýltýcý þekilde pazarlayan kiþilere, hürriyeti baðlayýcý ceza verilmesinin söz konusu olabileceði vurgulandý.
RTÜK Baþkan Vekili Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoðlu, toplantýda, RTÜK’ün son 2,5 yýl içerisinde radyo ve televizyonlar hakkýnda, gýda takviyelerini ilaç gibi tanýttýklarý, gizli reklam yaptýklarý veya tüketiciyi yanýlttýklarý gerekçesiyle 2 bine yakýn müeyyide kararý verdiðini açýkladý. Fendoðlu, “RTÜK, televizyon ekranlarýný yabani ot, pýtrak gibi saran, halký yanýltýcý bitkisel ürün reklamlarýna karþý adeta yoðun bir zirai mücadele yürütmektedir.” diye konuþtu. Gýda takviyesi ve saðlýk beyanýnýn, saðlýk boyutunun yaný sýra reklam, tanýtým, denetim, hukuk ve ekonomi boyutu da olduðunu anlatan Fendoðlu, bir firmanýn yýlda 100 milyon dolarýn üzerinde bir ticaret hacminin bulunduðunu, kayýt dýþýlýk iddialarýnýn araþtýrýlmasý gerektiðini belirtti. Fendoðlu, toplantýda yapýlacak görüþmeler ve saðlanacak mutabakat çerçevesinde; uygulamadaki eksikliklerin belirleneceðini, kurumlarýn daha fazla yetki kullanmalarýnýn söz konusu olabileceðini, kurumlar arasý iþbirliðinin artýrýlacaðýný, sürekli bir iþbirliði ve ortak çalýþma grubu kurulabileceðini ve mevzuat deðiþikliðinin gündeme gelebileceðini bildirdi.
Üst Kurul Üyesi Nurullah Öztürk, toplantýya katýlan kurum yetkililerine gýda takviyesi satýþý yapan bir þirket yöneticisinin bu iþten yýlda 100 milyon dolar kazandýðýný anlattýðý video seyrettirdi. Gýda takviyeleriyle ilgili tanýtýmlarýn, artýk reklam deðil, program biçiminde yapýldýðýna dikkat çeken Öztürk, söz konusu programlarýn yanýltýcý olup olmadýðýnýn RTÜK tarafýndan tespit edilmesinin mümkün olmadýðýný, konunun bu boyutunun Saðlýk Bakanlýðý ile Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý’nýn inisiyatifinde olduðunu hatýrlattý. |