Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Turunçgilde Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Başladı

AYDIN (İHA) - Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, turunçgil meyvelerinin kurtlanmasına, dökülmesine ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan Akdeniz meyve sineğine karşı mücadele başlattı.
 
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; Akdeniz meyve sineğinin en önemli turunçgil zararlısı olduğu aynı zamanda dış karantina zararlısı olduğundan meyve ihracatında da sorunlara neden olduğu belirtildi. Turunçgil bahçelerinde her yıl mücadelesi yapılması gereken Akdeniz Meyve Sineği’nin mücadeleye başlama zamanını tespit etmek için Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü elemanlarınca her yıl tuzaklama çalışmaları yapıldığı ifade edildi.
 
Bu yıl da Aydın’ı temsil edecek şekilde turunçgil bahçelerine Ağustos ayı İçerisinde asılan tuzakların her hafta kontrol edilmesi sonucu ergin sineğin çıkışı ve populasyonunun yoğunluğunun izlendiği öne sürüldü. Ancak kimyasal mücadelenin başlaması için tuzaklarda sineğin görülmesinin yanı sıra meyvelerin vuruk olgunluğu dönemine gelmesi gerektiği vurgulanırken bu da meyve kabuğunda hafif renk dönüşümünün başladığı ve meyvenin tatlanıp sulanmaya başladığı döneme denk geldiği açıklandı. Aydın’daki meyveler vurma olgunluğu denilen döneme geldiğinde, üreticilerin ilaçlamalara başlamaları gerektiği beyan edildi. Kimyasal mücadeleye başladıktan sonra, 10 günlük aralıklarla ve ruhsatlı olan ilaçlarla yapılacak olan ilaçlamalar, hasada 10 gün kalana kadar titizlikle devam edilmesi gerektiği dikkat çekildi.
 
Aydın’da mücadele yöntemlerinden biyoteknik mücadele yöntemi olan kitlesel tuzaklar kullanılarak da Akdeniz meyve sineğiyle mücadele yapıldığı işaret edildi. Kitlesel tuzaklama yapacak olan üreticilerin bahçelere astıkları kitlesel tuzakları meyve hasadına kadar bahçede asılı tutmaları gerektiği belirtilirken, ilaçlama yapmaya gerek kalmadan kitlesel tuzaklara gelen Akdeniz meyve sineklerinin yakalanarak mücadele sezonunun tamamlanmış olacağı ifade edildi. Ayrıca biyoteknik mücadele yöntemini seçen üreticilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın biyoteknik mücadele destek ödemesinden de yararlanabileceği açıklandı.
 
Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan başka bir açıklamaya göre ise Akdeniz meyve sineğiyle mücadele edecek olan çiftçilerin arı ölümlerini önlemek için ilaçlamadan önce çevrelerindeki arıcıları bilgilendirmesi gerektiği belirtildi.
 
 

Ekleme Tarihi
18.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Turunçgil, Akdeniz Meyve Sineği, Mücadelesi Başladı, Aydın
Link: Turunçgilde Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız