Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çayırlı’da Cipslik Patates Üretimi

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde patates yetiştiriciliği ile ilgili sözleşmeli tarım dönemine geçiliyor. Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Pepsico Firmasının işbirliği ile yapılan demonstrasyon çalışmalarının başarı ile sonuçlanmasının ardından önümüzdeki tarım sezonunda Çayırlı bölgesinde cipslik patates ekim alanının bin dekara çıkarılması hedefleniyor.
 
Yapılan demonstrasyon çalışmalarının sonuçlarının yerinde gösterilmesi ve çiftçilerin sonuçları sahada görmesinin sağlanması için ilçede patates hasat şenliği düzenlendi. Düzenlenen şenliğe Çayırlı Kaymakamı Önder Coşğun, Çayırlı Belediye Başkanı Fevzi Kılıç, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, sözleşmeli üretime geçilmesini sağlayacak Pepsico Firmasının temsilcisi Hakan Sarı, Fritolays firmasının temsilcileri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
 
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, bu yıl Çayırlı ilçesinde sözleşmeli patates yetiştiriciliğinin ilk adımının atıldığını söyledi. Gönüllü bir çiftçiye ait 18 dekarlık arazi üzerinde İl Müdürlüğü ve Pepsico firmasının önderliğinde cipslik patates ekimi gerçekleştirildiğini söyleyen İl Müdürü Karadağ, Çayırlı bölgesinin toprak yapısı ve iklim değerlerinin patates üretimine uygun olduğundan yapılan demonstrasyon çalışmasının, çok başarılı olduğunu vurguladı. Hububat ekiminin bölgede karlı bir üretim olmadığını kaydeden Karadağ, bölgede daha karlı alternatif ürünlerin devreye sokulmasının şart olduğunu söyledi.
 
Çiftçilerin sürdürülebilir ve kârlı bir tarımsal üretim yapabilmeleri açısından sözleşmeli tarım uygulamalarının yöreye girmesinin büyük önem arz ettiğini söyleyen Karadağ, bu nedenle bu bölgede İl Müdürlüğünün Pepsico firması ile işbirliği içerisinde yaptığı demonstrasyon çalışmasının sonuçlarını yöredeki çiftçilerin görmesi ve benimsemesi açısından bir hasat şenliği tertip edildiğini söyledi. Geçtiğimiz üretim sezonunda Çayırlı çiftçisinin ürettiği patatesleri pazarlayamamasından dolayı bölgede büyük bir zarar oluştuğunu ve çiftçilerin kendilerine müracaat ettiğini belirten Karadağ, gelen şikayetler üzerine değerlendirmelerde bulunduklarını, yemeklik patates yerine cipslik patates üretimine geçilmesinin pazarlama sorunlarını ortadan kaldıracağını düşünerek dünyanın en büyük gıda firmalarından birisi olan Pepsico firmasının yetkilileri ile görüşmelere başladıklarını söyledi.
 
Pepsico firmasının yapılan davetlere icabet ederek bölgenin kalkınmasında büyük bir rol oynayacak olan sözleşmeli cipslik patates üretimine geçilmesi için deneme çalışmalarını başlattığını vurguladı. Yapılan deneme çalışmalarının son derece başarılı olduğunu söyleyen İl Müdürü Karadağ, önümüzdeki yıllarda çiftçilerin cipslik üretime geçeceğini söyledi. İl Müdürü Erdem Karadağ, Pepsico ve Fritolays firmalarına Erzincan’a gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.
 
Şenlikte konuşan Çayırlı Belediye Başkanı Fevzi Kılıç ise Çayırlı ovasının verimli toprakları ve suları ile, sahip olduğu iklimi ve yükseltisiyle ülkenin eşsiz ovalarından biri olduğunu söyledi. Şekerpancarı, kuru fasülye ve patates yetiştiriciliğinin yaygın olduğu ovada bundan böyle cipslik patates üretiminin gerçekleşecek olmasını Çayırlı açısından büyük bir nimet olduğunu vurguladı. Lezzeti ve aromasıyla sadece Erzincan’ın değil Türkiye’nin en kaliteli tarımsal ürünlerini yetiştirdiklerini vurgulayan Belediye Başkanı Kılıç, tek sorunlarının pazarlama olduğunu söyledi. Sürdürülebilir bir tarım için tüm olanakların Çayırlı bölgesinde mevcut olduğunu kaydeden Fevzi Kılıç, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bölgenin en büyük sorunu olan pazarlama sorununun çözüme kavuşturulmasına noktasında büyük çabalar harcadığını kaydederek, İl Müdürü Erdem Karadağ’ın nezdinde tarım teşkilatına ve Pepsico firmasına Çayırlı halkı adına teşekkür etti.
 
Daha sonra kürsüye gelen Pepsico Firması Agroteknik Müdürü Hakan Sarı ise, Doğu Anadolu’nun ve Erzincan’ın tarımsal üretim için avantajlı bir bölge olduğunu söyledi. Çayırlı’da yaptıkları deneme ekimlerinin çok başarılı geçtiğini söyleyen Hakan Sarı, üretilen patateslerin cips yapımı için son derece uygun olduğunu belirtti. Pepsico firmasının aracı şirketleri ve nakliye firmaları da dahil olmak üzere tüm kollarıyla Erzincan’a geldiğini söyledi. Başarılı geçen deneme ekimlerinin kendilerini sevindirdiğini söyleyerek, önümüzdeki yıllarda sözleşmeli cipslik patates üretiminin artarak devam edeceğini söyledi. Sarı, Türkiye’de 18 ilde patates üretimi ve 7 ilde mısır ürettiklerini vurgulayarak, hiçbir ilde İl Müdürlerinden bu şekilde bir ilgi görmediklerini, kendilerine gösterilen ilgi ve isteğin dünyanın sayılı gıda firmalarından Pepsico’yu Erzincan’a çektiğini kaydetti.
 
Pepsico firmasının tedarikçi firmalarından olan Targi Tarımsal Girişim Anonim Şirketi sorumlusu Ahmet Sümer ise, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ tarafından Erzincan’a davet edildiklerini söyledi. Bu davetlerin sıklaşması üzerine Pepsico ve FritoLays olarak gösterilen ilgi ve heyecanlı bir tarım teşkilatını reddetmeyerek Erzincan’a gelme kararı aldıklarını söyledi. Gerekli fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölgede deneme üretimi yapma kararı aldıklarının ve bunu başarıyla sonuçlandırdıklarını söyledi. Çayırlı’da birşeylerin başladığına dikkat çeken Ahmet Sümer, Pepsico firmasının yıllık 100 bin ton civarında bir patates üretimi gerçekleştirdiğini, bunu da maddi değerinin her yıl 60-70 milyon TL’ye tekabül ettiğini, bunun her yıl 10 milyon TL’sinin Çayırlı’ya girmesi durumunda Çayırlı’nın nasıl değişebileceğini, neler olabileceğini kestirmek zor değil. O yüzden bu çok önemli bir adımdır. Bölge halkı ve tarım teşkilatı için, Çayırlı için çok şey değişecek diye konuştu.
 
Çayırlı Kaymakamı Önder Coşğun ise sözleşmeli üretime geçilmesinden emeği geçenlere teşekkür ederek, bu üretimle ilçede ilk kez sözleşmeli üretim gerçekleştirildiğini, ilk kez basınçlı sulama sistemlerinin kullanıldığını vurguladı. Sözleşmeli patates üretiminin hem karlı bir üretimin yolunu açtığını, hem de modern tarım tekniklerinin ilçeye yerleşmesini sağlayacağını vurgulayan Kaymakam Önder Coşğun, salma sulama, bilinçsiz gübre kullnımı gibi topraklara zarar veren uygulamalardan vazgeçilmesinin ve çevreye dost, sürdürülebilir tarımın yerleşmesi noktasında Çayırlı’nın çok şey kazanacağını vurguladı.
 
 

Ekleme Tarihi
27.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çayırlı, Cipslik Patates Üretimi, cips, patates
Link: Çayırlı’da Cipslik Patates Üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız