Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Zeytinyağı ihracatçısı AB’den 50 bin ton kota istiyor 

Zeytinyağı ihracatçısı AB’den 50 bin ton kota istiyor

İZMİR (CİHAN)- Bu sezon bütün zamanların rekorunu kıran zeytinyağı ihracatçıları, Avrupa Birliği (AB)’nden 50 bin ton kota istiyor.
 
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, yaptığı açıklamada, “Zeytinyağı ihracatındaki artışın sürmesi için AB’den 50 bin ton kot istiyoruz.” dedi. AB’nin dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olmasının yanında en büyük tüketici de olduğuna dikkat çeken Özdolgun, “Türkiye, AB’ye zeytinyağı ihracatında ton başına 1300 Euro vergi ödemek zorunda. AB’nin zeytinyağı üreticisi ülkelere tanıdığı kotalar var. Tunus’a 50 bin ton kota verilmişken Türkiye’ye verilen kota sadece 100 ton. Türkiye’nin kotasının da 50 bin tona çıkarılmasını istiyoruz. Yakın gelecekte 650 bin ton zeytinyağı üretecek olan Türkiye’nin bu kotaya çok ihtiyacı olacak.” şeklinde konuştu.
 

ZZTK, DÜNYANIN EN BÜYÜK GIDA FUARINA KATILACAK

Yeni sezona girmesine sayılı günler kala Türk zeytincilik sektörü, sofralık zeytin ihracatında en büyük pazarı olan Almanya’daki konumunu güçlendirmek için dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga'ya katılmaya hazırlanıyor. ZZTK, 5-9 Ekim 2013 arasında Köln şehrinde düzenlenecek fuara, oldukça etkili bir stantla katılacak. Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında yüzde 25’lik payla en büyük pazarı olan Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihracatı arttırmak için tanıtım çalışması yapacak.

EZZİB Başkan Yardımcısı Özdolgun, 82 milyonluk nüfusuyla Almanya’nın, AB ülkeleri içinde en büyük sofralık zeytin tüketimini yaptığını vurguladı. Köln’de iki yılda bir düzenlenen Anuga’yı dünyanın dört bir yanından büyük ithalatçı firmaların ziyaret ettiğini belirterek, “Bu özellikleriyle Anuga Fuarı, hem Türk sofralık zeytin ihracatçıları hem de zeytinyağı ihracatçıları için çok geniş bir platform. Yalnızca Almanya’da ve çevre ülkelerde yaşayan ve sayıları milyonlarla ifade edilen Türk vatandaşları da bu pazarlarda gücümüze güç katıyor. ZZTK, dünyanın en büyük gıda fuarında şova hazır.” dedi.

'ALMANYA’YA KATMA DEĞERLİ ÜRÜN İHRAÇ EDİYORUZ'

Anuga’nın ZZTK’nin 2013 yılında katıldığı üçüncü fuar olduğunu aktaran Hakan Özdolgun, “Türkiye, 2011/12 sezonunda Almanya’ya 30 milyon 661 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç etti. 2012/13 sezonunda ise bu, yüzde 4’lük artışla 31 milyon 839 bin dolara ulaştı. Almanya, miktar bazında 11 bin 83 tonla en fazla ihracat yaptığımız dördüncü ülke olmasına rağmen değer bazında ilk sırada yer alıyor.” bilgilerini verdi. CİHAN

Ekleme Tarihi
03.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Zeytinyağı ihracatçısı,zztk
Link: Zeytinyağı ihracatçısı AB’den 50 bin ton kota istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız