Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yerli Patates Çeşitleri Geliştiriliyor

NEVŞEHİR (İHA) - Patates Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yürütülen yerli patates ıslah, çeşit geliştirme çalışmaları kapsamında yerli patates çeşit adaylarının adaptasyon denemeleri tanıtımı ile ilgili Nevşehir’in Gülşehir İlçesine bağlı Oğulkaya Köyünde tarla günü düzenlendi.
 
Düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Gülşehir Kaymakamı Murat Ertekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Patates Araştırma Müdürü Hüseyin Onaran, Öğretim Üyeleri, Belediye Başkanları, Ziraat Odaları Başkanları, Özel Tohumculuk Firma Yetkilileri, İl İlçe teknik personelleri ve vatandaşlar katıldı.
 
Patates Araştırma İstasyon Müdürü Hüseyin Onaran burada yaptığı konuşmasında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan kuruluşlarında yerli çeşit geliştirme çalışmalarına 2003 yılında başlandığını hatırlatarak
 
2005 yılında TÜBİTAK destekli Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi projesinin devreye girmesi ile patates çeşit ıslahı konusunda çok önemli gelişmelerin sağlandığını kaydetti. Onaran: “Farklı ana ve baba patates çeşitleri arasında melezlemeler yapılarak;
 
2007-2010 tarihlerinde 211.000 adet melez patates tohumu,2011-2012 tarihlerinde 295.000 adet melez patates tohumu, 2013 yılında yaklaşık 100.000 adet melez patates tohumu elde edilerek, son 7 yılda ülkemiz açısından bir rekor olan toplam 606.000 adet melez patates tohumu elde edilmiştir. Özellikle patates araştırmaları açısından merkez kuruluş olan Niğde Patates Araştırma İstasyonunda patates ıslah çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak altyapı kurulmuştur.
 
Bakanlığımız ve Tübitak tarafından ARGE (Araştırma ve Geliştirme) çalışmalarımıza verilen destekler ile Fiziki altyapı ve teknik personel eğitimleri tamamlandı, Çeşit geliştirmenin ilk adımı olan melez tohumlar üretilerek “Patates Genetik Tabanı” oluşturulmuştur. Farklı generasyonlar da binlerce yeni çeşit adayı üzerinde seleksiyon çalışmaları devam ettirilmektedir. Bu çeşit adayları (klonlar) içerisinden PA-03-2-16 ve PA-06-1-43 nolu çeşit adaylarımız 14 Ocak 2013 tarihinde ilk yerli ticari patates çeşitlerimiz olarak tescile sunulmuştur. Yerli çeşit adaylarımızdan PA-03-2-16 nolu aday çeşit sanayilik ve yemeklik kullanıma uygun bir çeşit adayımızdır. Yine PA-06-1-43 nolu yerli çeşit adayımızda yemeklik tüketime uygundur” dedi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz ise, Üniversite, Kamu, Özel Sektör İşbirliğinin, en güzel çalışma örneğinin burada görüldüğünü belirterek özellikle yerli tohumluk çalışmalarında özel sektör şirket yetkililerinin bu tarımsal çalışmalara ağırlık vermesi ile birlikte yerli patates tohumunda artık dünya standartları düzeyine çıkılacağını kaydetti.
 
Protokol konuşmalarının ardından, yerli patates çeşit adaylarının adaptasyon denemelerinin yapıldığı tarlada patates hasadı yerinde incelendi. 
 
 

Ekleme Tarihi
09.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yerli Patates, Çeşit, TÜBİTAK, patates
Link: Yerli Patates Çeşitleri Geliştiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız