Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Domatesten sonra, biberdeki kalıntı sorunu da yarı yarıya azaldı

Meyve ve sebzede kalıntı sorununun önlenmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi ( EKÜY ) projeleri meyvelerini vermeye başladı.
 
Proje neticesinde, elde edilen ürünler iç tüketim ve ihracatta öncelikle tercih edilirken, kısa süre önce de Avrupa Birliği'ne ihraç edilen domateslerde isteten analiz zorunluluğu kaldırıldı. Domates ihracatının önündeki engelleri kaldıran proje, şimdi de biber ihracatında alınan bildirim sayısını yarı yarıya azalttı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan ve entegre mücadele ilkelerine göre yürütülen EKÜY ürün yönetimi, öncelikle ihracat değeri olan belli bazı tarım ürünler için 24 ilde uygulanmaya başladı. Bu kapsamda, ekonomik değeri yüksek olan ürünlerin daha sağlıklı, kimyasal kalıntı sorunu olmadan tüketiciye ulaştırılması ve ihracata katkı sunması amacıyla üreticilere fidenin toprağa dikildiği ilk günden başlanarak haftalık ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor.
 
Yapılan kontrollerde çevre dostu mücadele yöntemleri üreticilere uygulamalı olarak anlatılıyor. Sorunun yaşanmasına neden olan hatalı uygulamaların da önüne geçiliyor. Biyolojik Mücadele ajanları, biyoteknik yöntemler, kültürel tedbirler gibi alternatif mücadele yöntemlerine öncelik verildiğinden çoğu zaman ilaçlama yapmaya gerek kalmıyor. Sezon sonunda ürünlerden hasat edilmeden önce numune alınarak analiz ediliyor ve kalıntı içermediği tespit edilen ürünlere sertifika ve logolar veriliyor.

Üreticiler bu sertifika ve logolar ile ürünlerini kalıntısız ürün olarak pazarlıyor. Bakanlıktan alınan bilgilere göre de kontrollü üretim neticesinde hem gereksiz ilaçlamalar önlendiği için maliyet düşüyor, hem de elde edilen ürünler daha yüksek ücret ile pazarlanıyor. Üreticinin geliri artıyor. Bu nedenle üreticiler projeden memnun olduklarını dile getiriyor.

Proje 2013 yılında yoğun tarım yapılan 24 ilde yaklaşık 200 bin alanda 7 bin üretici ile uygulanıyor. Bu alanlardan elde edilen ürünler, tüketiciler tarafından yoğun ilgi görüyor.


TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ KALINTI SORUNU GİDERİLİYOR

Proje, kalıntı nedeniyle iç tüketim ve ihracatta yaşanan sorunların önlenmesine katkı sağlıyor. 3 yıldır devam eden çalışmalar ve alınan diğer tedbirler neticesinde Türkiye'den AB’ye ihraç edilen domateslerde isteten analiz zorunluluğu kaldırıldı. Bu da ihracatın artmasına katkıda bulundu. Biber ihracatında alınan bildirim sayısı da yarı yarıya azaldı.

PROJE KAPSAMINDA ÜRETİCİLER DE BÖLGELERİNDE DANIŞMAN OLUYOR

Bakanlık yetkilileri, bugün kiraz da bir kalıntı sorunu yaşanmıyorsa bunun kaliteli bir EKÜY projesinin yürütülmesinden kaynaklandığını söyledi. Üreticilerin aldıkları eğitimden sonra, artık yanlış uygulama yapmadıklarını ifade eden yetkililer, "Üreticiler, bu projeden çok memnun. Her yıl yeni gelen üreticiler eğitildikten sonra, bir müddet sonra bölgelerindeki çiftçilere de eğitim verecek bilgiye sahip oluyorlar. Böylelikle uygulamanın yapıldığı illerde kalıntı sorunu giderilmeye başlandı. Bakanlığın da temel stratejisi, entegre mücadeleyi çevre dostu yöntemlerle vermek. Sürdürülebilir mücadele ediyoruz.Bu projenin yaygınlaştırılması için de çalışmalarımız devam ediyor." bilgisini verdi.

Proje, 2018'de 54, 2018'de ise bütün illeri kapsayacak.
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
10.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: sebzecilik, meyvecilik, ihracat, kalıntı, proje, Meyve ve sebzede kalıntı
Link: Domatesten sonra, biberdeki kalıntı sorunu da yarı yarıya azaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız