Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Ekşimtrak bisküvi üretip 1 milyar Çinliye yedirecek
 
 
Godiva ile 4 yılda Çin’de büyük hamleye imza attıklarını belirten Murat Ülker, Türk markasıyla da bu pazara gireceklerini söylüyor. Ülker, “Tatlı sevmiyorlar da, ekşimtrak seviyorlar. Bu yönde ürünler geliştireceğiz” diyor



 
 
 Şükrü Andaç 
 [email protected]
 
 
 
 
 
 
 
 
ŞangHay

Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, grup şirketlerinden Godiva’nın hızlı büyüdüğü ülkelerin en başında gelen Çin’de kazandıkları deneyimi bir fabrika yatırımıyla Ülker tarafına kaydırma adına çalışma başlattı.
Bunun ilk adımında Ülker, Çin ofisini açıyor. Grup Çin’de fabrika almak için de masaya oturacak. Ülker, Endonezya’da da yatırım sinyali veriyor.
Godiva alımının 5. yılı için düzenlenen Şanghay etkinliğinde bir araya geldiğimiz Murat Ülker, “Yeni kararımız var. Çin’de Yıldız Holding ofis açıyor. Yatırım yapmak için. Ülker mamulleri ifabrika almak veya fabrika kurmak yönünde bir karar” diyor.
“Çin’de fabrika alımı mı, yeni kurulum mu daha cazip?” denildiğinde Ülker, “Çinli bir markayı almak iyi olur” diye yanıt veriyor.

70 milyon zengini var
“Peki neden Çin?” sorusunun cevabı ise şu yönde oluyor:
“Çin, dünyada en çok ‘creme de la creme’in (en zengin tabaka) yaşadığı yer. İnsan olarak 70 milyon kişi. A+ diyeceğimiz tüketicilerin Çin’deki sayısı Türkiye’nin nüfusu kadar. Godiva bunlara hitap ediyor. Ama Çin’de geriye kalan 1 milyar kişi var. 1 milyarın yiyebileceği bizim Türkiye’de yaptığımız 25 kuruşluk, 50 kuruşluk, 1 liralık mallar var. Bu mallardan yapıp satmak istiyoruz.”
Ülker grubu Çin’e şu anki ürün portföyüyle girmeyi düşünmüyor. Ürünlerini farklılaştırmayı, tadlarını değiştirmeyi planlıyor.
“Çocukların sevdikleriyle bizim yaptıklarımız birbirini tutmuyor burada” diyen Murat Ülker, “Tatlı, şekerli sevmiyorlar da, daha ekşimtrak seviyorlar. Limonlu seviyorlar. Biz onlara yönelik ürünler geliştireceğiz” sözleriyle bu yatırımdaki inovasyon ve yenilik boyutunu aktarıyor.

Ar-Ge’si ile geziyor!
Gerek alımı planlanan potansiyel fabrikalar gerekse Çinliler için geliştireceği tatlar için Çin’deki üç gününü turlayarak geçiren Murat Ülker, bu lezzetleri yakalamak için araştırma geliştirmenin (Ar-Ge) önemine değiniyor.
Bu noktada sol elini damaklarına doğru yönelterek “Ben ‘Ar-Ge’mi yanımda taşıyorum” diyen Ülker, seyahati sırasında pekçok ürünü yiyip içip tadına bakıyor ve “Ülker’in bisküvilerini Çin damak tarzına dönüştürme’ iddiasını ortaya koyuyor.
Murat Ülker bu noktada inovasyon konusunda Ali Ülker’in bundan sonra işin başında olacağının da bilgisini veriyor.

‘GodIva’yı satmam...’

12.5 milyar TL cirolu Ülker grubunun 40 bin çalışanı var. Bunların 7 bini yabancı. 56 fabrika yatırımı var, bunların 11’i yurtdışında. 5 yıl önce 850 milyon dolara (vergi indirimleriyle 750 milyon dolara aldı) Godiva’yı alan Murat Ülker’e, “İyi bir teklif gelirse Godiva’yı satır mısınız?” diyorum. Ülker, “Godiva’yı satmam, çok iyi fiyat verseler de satmam” diyor.
Ülker, Godiva’nın piyasa değerinin 1.2 milyar dolar olduğunu belirtiyor. 2013 yılını 765 milyon dolar ciroyla kapatmayı planlayan Godiva’da ilk hedef 1 milyar dolar. Murat Ülker bu noktada hedefin 1’in yanına 0 koymak olduğunu anlatıyor.
Bu da 10 milyar dolarlık bir rakama işaret ediyor. Bu noktada Godiva’yı büyütmek için yeni çikolata markası almayı planlamayan grup, yeni yatırımlar yoluyla büyümek istiyor.
Godiva’nın yıllık cirosunun yüzde 48’i ABD’den, yüzde 30’u Japonya’dan, yüzde 10’u free shop mağazalarından, kalanı diğer pazarlardan geliyor. Çin’de 2009’da tek mağazayla başladıkları işi hızla 25 milyon dolar seviyesine taşıyan, 2013 sonunda 51 mağazaya ulaşacak olan Godiva’nın yeni hedefi Brezilya, Rusya ve Hindistan’da benzer girişime imza atmak olacak.

‘İŞİMİZDE MUHAFAZAKÂR DEĞİLİZ’

Asya bölgesinin ve dünyanın yükselen yıldızı Çin’de yatırımlarını büyütmek adına planlar yapan Murat Ülker, sohbetimizde iş hayatıyla ilgili de önemli bilgiler veriyor: “İş yapış şekliyle Ülker hiç bir zaman muhafazakar olmadı. Cağın şartları ne gerektiriyorsa onu yaptık” diyen Murat Ülker, şöyle devam ediyor:
“Geçmişte komşumuz da olan Nihat Gökyiğit (Tekfen) ‘Türkiye’de yurtdışından uzman getirmeyi Sabri Bey’den (Sabri Ülker) öğrendim’ demişti. Benim de Ülker’deki ilk işim tercümanlık olmuştu. Dış dünyaya yakınız. Biz ilk defa 90’lı yıllarda bu pazarlara gelmiştik. Bu pazarlarda neler yapılabilir, araştırmak istemiştik. Godiva’yla birlikte tam global olduk. Oynadığımız oyun değişti, ligimiz değişti. Bundan cesaret alarak şimdi ‘Uzakdoğu gibi yeni piyasalarda da iş yapabilir miyiz’ diye bakıyoruz. Kısacası, dünya kazan biz kepçe gezip duruyoruz.”

Yeni marka bakıyor
Godiva’nın ardından Ülker grubunun köklü marka arayışları devam ediyor.
‘Batı’da büyük bir markayı almak için baktıklarını ifade eden Ülker, şunları kaydediyor: “Batıda kalmış büyük markaları uluslararası marka yapabilir miyiz? diye araştırıyoruz. ABD’de geniş çaplı dağıtım yapabilecek şirketler var, bunlarla ilgileniyoruz.”



Ülker’de favori çikolatası Antep fıstıklı olan Murat Ülker’in, Godiva’daki tercihi “yüzde 72 kakaolu bitter bar” oluyor.

Güneydoğu bölgesine yatırım şartı: İnekler

Türkiye’nin gündemindeki demokratikleşme paketi, çözüm süreci ve Doğu’ya yatırım tarafında Murat Ülker şu görüşleri açıklıyor: “Demokrasiye hepimiz inanıyoruz. Demokratikleşmenin hepimiz için daha iyi netice vereceğini düşünüyoruz. Çoğunluk daha iyi hissedecekse bizim işlerimiz de daha iyi olur. Çözüm süreci için özel bir şey söylememe lüzum yok. Zaten yapılan anketlerde görünüyor, halk bunu destekliyor. Bu noktada Türkiye’de yatırımlarımız devam ediyor. Maraş Türkiye’nin ne kadar doğusu bilmiyorum ama bizim, inekleri son bulduğumuz yer. Oraya bir süt fabrikası yaptık. Daha doğuda da inekler olursa, oraya da gideriz. Onun için Türkiye’nin doğusu batısı ayırım yapmadan buradaki ihtiyaçları görerek yatırım yapıyoruz.”

İki düğüm atıp 431 milyon $’ın üzerine oturacak!

“Önceki hafta Ülker Bisküvi’nin yüzde 20’sini 431 milyon dolara yabancı fonlara satan grup, bu parayı ne yapacak?” Murat Ülker bu konuda, “Babamın bir tavsiyesi vardı, ‘Ben bugün varım, yarın olamayabilirim, elinizdeki paranın hesabını bilin. İki düğüm atıp üzerine oturun’ derdi. Herhalde öyle yaparım. Çünkü şirketlerimiz kendi büyümelerini finanse edebilecek kadar para kazanıyorlar çok şükür” diyor.





 
 
 

Ekleme Tarihi
14.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Baklava alırken, oyuna gelmeyin, baklava, seyidoğlu, mehmet göksu
Link: Ekşimtrak bisküvi üretip 1 milyar Çinliye yedirecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız