Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 
 Alaçamda Pilav Günü Etkinliği
 
Alaçam İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Alaçam Ziraat Odası ve Çeltik Üreticilerinin ortaklaşa düzenlediği “Pilav Günü Etkinliği” Alaçam ilçesi yeni kurulan Pazar yerinde 23.10.2013 tarihinde saat 12.00’de Alaçam Kaymakam Vekili Saadettin DOĞAN, Alaçam Belediye Başkanı İlyas ACAR, Alaçam İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet GÜREŞ, Alaçam Ziraat Odası Başkanı Nail ER, Daire Amirleri, Muhtarlar, Alaçam Esnafları, Çeltik Üreticileri ve halkın katılımıyla gerçekleşmiştir.

Açılış konuşmasının ardından Soğukçam köyü çiftçilerinden Mahmut YILMAZ tarafından konuşma yapılmıştır. Yapılan konuşmada;

İlçemiz Samsun ili içerisinde önemli çeltik üretim alanlarına sahiptir. 15.000 dekarlık alanda 13.500 ton çeltik üretilmekte olup yaklaşık olarak 8.100 ton pirinç elde edilmektedir. İlçemiz İklim, toprak yapısı ve arazi bakımından çeltik üretimi için en uygun bölgelerdendir. İlçemizde kendine has özellikte ve görünüşte çeltik ve bunun akabinde lezzet bakımından üstün pirinç üretilmektedir. Yaklaşık 50 yıldır çeltik yetiştiriciliği yapılan ilçemizde özellikle son yıllarda sertifikalı tohumların kullanılması ile yüksek verim elde edilmekte ve çiftçilerimizin çeltik yetiştiriciliğine ilgisi de artmaktadır.

İlçemiz sınırları içerisinde üretilen çeltikler dışarıdaki fabrikalarda işlenmekte ve yeteri kadar ilçemize katma değer sağlamamaktadır. Ayrıca kendine özgü özellikleri bulunan çeltik ve elde edilen pirincin değeri ilçemizi temsil edemeden yok olmaktadır.

Samsunda çeltik tarımsal faaliyetler içerisinde önemli bir yere sahiptir. İlçemizde de çeltik yetiştiriciliği iyi tarım uygulamaları kapsamında yapılmaktadır. İyi Tarım Uygulamaları kontrol ve denetim altında yapılan bir üretim biçimidir. İyi Tarım uygulamalarına göre üretim yapan üreticilerimiz daha bilinçli bir şekilde üretim yaparak toprağını erozyon ve tuzlanma gibi tehlikelerden korur ve sadece birkaç yıllığına değil sürekli bol ürün alma şansına sahip olmaktadır. Böylece çeltik üretiminde kaliteli ürün, tescilli marka, güvenilir ürün hem de gelecek kuşaklara sağlıklı toprak ve su gibi doğal kaynaklar bırakılmış olacaktır.

Çeltik Fabrikasının kurulması ile ilçemizde çeltik üretimi kuşkusuz artacaktır. Piyasa koşullarında kilogram fiyatı şu an 1,2 – 1,4 TL ye satılabilen Çeltik kurulacak fabrikada işlenip pirinç hale getirilerek paketlendiğinde piyasada kilogram fiyatı 2,5 – 2,6 TL ye satılabilecektir. Ayrıca Alaçam markası adıyla pirincin üretilip tescillenmesi sayesinde ilçemizin adı da tüm yurda duyurulacaktır.

Karadenizi İstanbul’a bağlayacak Karadeniz Sahil Yolu Projesi tamamlandığında ulaşım açısından ilçemiz önemli bir konumda olacağından Alaçam pirincinin pazarlanması yolu açılacaktır. Kurulacak çeltik fabrikası ile ilçemizin daha fazla kazanacağı, çiftçilerimizin nakliye parasından kurtulacağı bir gerçektir. Çiftçimiz tarlasından çeltiğini alarak ilçesinden uzak yere gitmeden hemen fabrikasında çeltiğini işletecek bir fabrikanın kurulması ilçemiz için büyük bir kazanç olacaktır.

Yapılan konuşmaların ardından günün anlamına istinaden etkinlik pilav ve ayran ikramı ile sona ermiştir.

 
 

Ekleme Tarihi
23.10.2013
Ekleyen Kişi
abdulkadir üstüntaş

Etiketler:  Alaçam,Pilav Günü Etkinliği, pilav günü
Link: Alaçamda Pilav Günü Etkinliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız