Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


İneklerde süt verimini artıran yöntem

İneklerde tırnak bakımının çok önemli olduğu ve bakımları düzenli yapılan ineklerde süt veriminin günde en az 3-4 kilogram arttığı bildirildi.

Pedikür yapılmayan ineklerde süt veriminin düştüğü bildirildi. Kırklareli’de nalbantlık yapan Mustafa Sümer ineklere yapılan tırnak bakımıyla süt veriminde günde en az 3-4 kilo artış olduğunu söyledi.

Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca beldesinde 40 yıldır köy köy dolaşan Mustafa Sümer, ineklere demirden kafes şeklinde dizayn ettiği aracında pedikür yapıyor. Bir inek için işlem 30 dakika sürüyor.

Sümer, yaptığı açıklamada ineklerin tırnak bakımlarının çok önemli olduğunu söyleyerek bu hayvanların tırnaklarının hiçbir zaman uzatılmaması gerektiğini belirtti. Sümer, pedikürle süt veriminin de arttığını da vurguladı.

"İneklere yapılan pedikürle süt veriminde günde 3-4 kilo artış oluyor" diyen Sümer, dedelerinin mesleğini sürdürdüğünü ifade etti.

İneklerin tırnaklarını temizlediklerini, yara varsa nal çaktıklarını ve süt verimini arttırdıklarını aktaran Sümer, "Hayvanın tırnağı uzarsa topallar ve sürekli yatar. Süt veriminin düşmesine neden olur. Tüm köyleri dolaşarak hizmet veriyoruz. Günde yaklaşık 10 hayvanın tırnağını temizliyoruz. İneklerin bakımları da ihmal edilmemeli" diye konuştu.

İneklerinin tırnaklarına bakım yaptıran besici Veli Kiracı da uzun yıllardır ineklerine pedikür yaptırdıklarını ve verimden memnun olduklarını kaydetti.

"Sonbahar ve İlkbaharda Yapılmalı"

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci de büyükbaş hayvanlara en az 6 ayda bir tırnak bakımı yapılması gerektiğini söyledi.

Atlara da ihtiyaca göre tırnak bakımı yapılması gerektiğini belirten Keçeci, "Gerekli bakım yapılmazsa hayvanlarda ayak hastalıkları başlıyor. Bu da verim kayıplarına neden oluyor. Orada oluşabilecek mikroplardan hayvanın diğer organları da etkilenebilir. Uzun tırnaklar hayvanın düzgün yürümesine de engel olur. Böylelikle hayvan strese girer ve verim düşer" dedi.

Keçeci, hayvanların tırnak bakımlarının sonbahar ve ilkbaharda yapılması gerektiğini dile getirdi. Besicileri ineklerin bakımı konusunda uyaran Keçeci, Trakya'da nalbant sayısının her geçen gün azaldığına dikkati çekti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İneklerde süt verimini artıran yöntem, ineklerde pedikür, hayvancılık, süt verimi, inek
Link: İneklerde süt verimini artıran yöntem




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız