Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Eşek arılarının istilasına uğradılar

Tekirdağ’da boyları 2 ile 10 santimetre arasında değişen eşek arıları kovanlarını istila ederek bal arılarını ve kovanlardaki balları yedi.

Tekirdağ’da bal üreticilerinin başı son günlerde peteklerini istila eden milyonlarca eşek arısı ile başı dertte. Nereden geldiği belli olmayan eşek arıları, kovanların içine girerek hem balı hem de bal yapan arıları yedi. Boyları 2 ile 10 santimetre arasında değişen sürü halindeki eşek arıları gözüne kestirdikleri peteklerin içine girerek bal yapan arıları ve içindeki balları yedikten sonra başka peteklere yöneliyor.
 
ZİRAİ MÜCADELE YAPILAMIYOR

Çiftçiler Tekirdağ’da son günlerde milyonlarca bal arısını yiyen eşek arıları ile zirai yönden bir mücadele yapamıyor. Çiftçiler eşek arıları ile mücadelede bal arılarının da zehirlenebileceği için kimyasal ilaç kullanamadıklarını kaydediyor.
 
EŞEK ARILARI SİRKEYLE YAKALANIYOR

Arılarla zirai yönden mücadele edemeyen çiftçiler, kendi geliştirdikleri tekniklerle eşek arılarını yakalıyor. Pet şişe içine sirke doldurarak eşek arılarını yakaladığını ifade eden bal üreticisi Selami Durak, “Bal arıları tatlı olan şeylere gelir. Ama eşek arıları sirkeye dahi geliyor. Bizde pet şişelerin içine sirke koyarak eşek arılarını yakalıyoruz. Şişenin içindeki sirkeye bulanan eşek arıları pet şişeden dışarı çıkamayarak ölüyor.” dedi.
 
ÇİFTÇİLER DESTEK BEKLİYOR

Peteklere dadanan eşek arılarını kovanlardaki bütün arıları öldürdüğünü ve balları yediğini kaydeden Durak, “Bazı yıllar tarlaları çekirgeler istila ediyor. Bu yıl da eşek arıları istila etti. Türkiye’nin her yerinden telefonlar alıyorum. Birçok arkadaşım arılarını eşek arılarını yediğini söylüyor. Kovanlardaki arıları ve içindeki balları yediler.” dedi.

Zararlarının büyük olduğunu aktaran Durak, “Kovanları başka yerlere götürmeyi düşündük fakat oralarda da aynı durum söz konusu. Zararımız çok büyük. Bu tür zararlar sigorta kapsamında olmadığını için zararlarımız karşılanamıyor. Biz devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz.” dedi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tekirdağ, bal üretimi, eşek arısı saldırısı, İlaç, sirke, durak, gelir, istila, bu yıl, sigorta, Türkiye, Tekirdağ, Kimyasal, pet şişe, mücadele, eşek arısı,
Link: Eşek arılarının istilasına uğradılar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız