Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Türkiye'nin ilk Milli Botanik Bahçesi'nin temeli atıldı - from gida_tarim on Vimeo.

 


Türkiye'nin ilk Milli Botanik Bahçesi'nin temelleri atıldı

Türkiye'nin sahip olduğu bitki çeşitlerini muhfaza altına almak amacı ile uluslararası niteliklere uygun tasarlanan 'Milli Botonik Bahçesi'nin temeli Ankara'da düzenlenen törende atıldı. Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bu bahçe 2 bin 500 dönüm alanla, özel misyonu ve Türkiye bitkileririn poliçesidir. Türkiye'nin sahip olduğu muhafaza çeşitliliği muhafaza altına alınacak. Uluslararası nitelikteki bir botanik bahçeye de aynı zamanda kavuşmuş olacak. 2015'te proje tamalanacak." dedi.

2005 yılında ağaçlandırma faaliyetleri ile başlayan Milli Botanik Bahçesi projesinde mutlu sona gelindi ve seralar kompleksinin (70 bin metre kare) temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ankara Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek katıldı.

Törende konuşan Bakan Mehdi Eker, 21.yüzyılın 'enerji, gıda ve su' konuları ile ilgili mücadeleye tanıklık edeceğini belirtti. Bu 3 konunun mücadelesi içerisinde Türkiye'nin de olacağını vurgulayan Eker, "Suyun yüzde 75'inin tarım için kullanıldığını düşünürsek, mücadele alanının gıda, tarım ve enerji ile ilgili olacağı anlaşılır. Gıdanın kaynağı tarım, tarımın kaynağı biyoçeşikliliktir. Tabiattaki bitki varlığı ne kadar zengin, ne kadar iyi muhafaza edilir ve üzerine iyi araştırma yapılırsa, gelecek o kadar emniyette olacaktır." diye konuştu.

"ENDEMİK BİTKİ ÇEŞTİLİLİĞİ AÇISINDAN DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKESİ: TÜRKİYE"

Türkiye'nin dünyadaki 8 bitki gen bölgesinin 3 tanesinin kesişme alanında yer aldığını açıklayan Bakan Eker, Akdeniz-Avrupa, Asya-Sibirya, İran-Arık tropik bölgelerinin dışında, yeryüzünün bitki çeşitliliği bakımından Türkiye'nin dünyanın en gelişmiş ülkesi olduğunu bildirdi. Bunu tespit etmek için bir takım çalışmalar yaptıklarını ve şu ana kadar 4 binin üzerinde endemik bitki türünü kaydettiklerini ifade eden Eker, Türkiye coğrafyasında var olan, ıslah edilen, ticari olarak üretimi yapılan 86 bin 600 tohum çeşidini, dünyanının üçüncü büyük tohum gen bankasında muhafaza ettiklerini söyledi.Ülkenin biyolojik çeşitlilik bakımından en zengin bölgesinin Antalya olduğunu da dile getiren Eker, orada da 'Tıbbi ve Itri Araştırma Merkezi'nin kurulduğunu aktardı. Şu anda da doku kültürü merkezleri dahil olmak üzere bir çok merkezin inşaat halinde olduğunu belirten Eker, bu merkezlerin bir kısmının ise 2015'te devreye gireceğini kaydetti.

"DÜNYANIN TÜM BOTONİK BAHÇELERİ GEZİLDİ"

Temeli atılan botonik bahçesinin 'Ankara'nın akciğer lobu' olacağına işarete eden Eker, "Bahçe, 2 bin 500 metre kare alana sahip. Bunun 2 bin 200 dönümünü ağaçladırdık. Milli Botanik bahçe, son derece titiz ve uzun bir hazırlık sürecinden geçti. Mimari projesi ile dünyanının bütün botanik bahçeleri gezildi. Bunların hepsinini ışığında, bizim Milli Botanik Bahçe projesi hazırlandı. Dünyanının sayılı, botonik bahçesinden birisini yapıyoruz. Ankara'nın akciğer lobu." bilgilerini verdi. Eker, botonik bahçede yapılacak olan faliyetler hakkında da şu bilgileri paylaştı:

"Bahçede, biyoçeşitlilikle ilgili koleksiyonlar oluşturulacak, bunların muhafazası sağlanacak. Dünya standartlarında bitki kütüphanesi oluşturulacak. Bütün bitkiler kurutularak muhafaza edilecek. Özel iklim seraları oluşturulacak. 4 binin üzerindeki endemik bitki ya özel seralarda ya da seralarda muhafaza edeceğiz. Çöl serası da, tropik bitki seraları ve su bitkileri seraları da olacak. Bütün iklim koşullarında yetişecek, seralar oluşturulacak. Araştırma faaliyetleri için bir laboratuvar olacak. Vatandaşların biyoçeşitliliğe olan ilgilisinin oluşturulması ve ilginin sürdürülebilmesi için bu park büyük öneme haiz. "

ARGE bütçesini, arttırmak sureti ile üniversiteler ve özel sektörle birlikte bir çok araştırmanın sürdürücüsü olduklarına da değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Bu bahçe 2 bin 500 dönüm alanla, özel misyonu ve Türkiye bitkileririn poliçesidir. Türkiye'nin sahip olduğu muhafaza çeşitliliği muhafaza altına alınacak. Uluslararası nitelikteki bir botanik bahçeye de aynı zamanda kavuşmuş olacak. 2015'te proje tamalanacak." diye konuştu.
 
 
 
 
(CİHAN)
 

Ekleme Tarihi
01.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye'nin ilk Milli Botanik Bahçesi, temelleri atıldı, botanik bahçe, Türkiye, Mehdi Eker, açılış
Link: Türkiye'nin ilk Milli Botanik Bahçesi'nin temelleri atıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız