Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye'nin muz tüketimi iki katına çıktı

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, muz üretiminin bu yıl 215 bin 472 tona ulaşarak rekor kıracağını bildirdi.

Yazılı açıklama yapan Bayraktar, Türkiye'de muz üretimi yapan şehirler arasında geçen yıl 151 bin 420 tonla Mersin'in açık farkla birinci, Antalya'nın ise 54 bin 716 tonla ikinci olduğunu kaydetti. Bayraktar, iki ilin Türkiye muz üretiminin yüzde 99,23'ünü karşıladığını belirtti.

Muz 2013'te rekor kıracak

Bayraktar, 2000 yılında 64 bin ton olan muz üretiminin, 2007 yılında 189 bin 107 tona yükselerek, üçe katlandığına dikkati çekti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yeni açıklanan bitkisel üretim 2'nci tahmin verilerine göre, 2013 yılında muz üretiminin, 2012 yılına göre yüzde 3,7 artışla 215 bin 472 tona çıkacağını ifade eden Bayraktar, bunun rekor üretim olduğunun altını çizdi.

Türkiye'deki muz tüketiminin hızla arttığını belirten Bayraktar, "Son yıllarda daha fazla muz yiyoruz. Kişi başına muz tüketimi 10 yılda 2 kilogramdan 5,5 kilograma çıktı. Tüketim daha artacak gibi görünüyor. AB ülkeleri ile ABD'de kişi başına muz tüketimi Türkiye tüketiminden 3-4 kat daha fazla" değerlendirmesinde bulundu.

"Somut destek verilmeli"

TZOB Başkanı Bayraktar, muzda üretimin tüketimi karşılamamasının sebebinin üretimin yeterince desteklenmemesi olduğunu ileri sürerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Üreticilerin korunması amacıyla ithal edilen muza yüzde 145,8 gümrük vergisi uygulanması önemlidir ama muza ayrıca somut destek de verilmelidir. Muz üretilen bölgelerde yaşanan sorunları tespit etme, sorunları çözme konusunda hazırlanacak projelerle üretim maliyetlerini azaltıcı, verim ve kaliteyi arttırıcı çalışmalar yapacak Muz Araştırma İstasyonu açılmalıdır. Araştırma kuruluşları sebze seralarından daha yüksek olan ve farklı bir teknolojiyle kurulması, işletilmesi gereken muz seraları ve sera içi donanımlarla ilgili çalışmalar yapmalıdır.

Yerli muzun en önemli sorunlarından biri de raf ömrünün kısalığıdır. Üretim, işleme, paketleme ve pazarlama sırasında karşılaşılan sorunlar nedeniyle yerli muzun meyve kabuğu çatlamakta, kararmakta ve rafta kısa sürede bozulmaktadır. İthal muza karşı bir dezavantaj olan bu durumun giderilebilmesi için yerli muzun raf ömrünün uzatılabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı ve uygulanmalıdır. Sera malzeme ve ekipmanlarından demir, çimento, damlama hortumu, boya, cıvata, plastik örtü ve benzeri malzemelerde katma değer vergisi (KDV) inşaat yerine tarım kaleminden alınarak KDV oranı düşürülmelidir.

Muz üretimini 7-8 ay yerine yılın 12 ayına yayarak üretim planlaması yapılmalıdır. Muz paketleme ve sarartma tesislerinin kayıt altına alınması ve standardizasyonu, paketlemede kullanılan ambalajların standartlara uygun hale gelmesi, izlenebilirliğin sağlanması muz pazarlanmasında çözülmesi gereken sorunlardır. Hal dışında bulunan paketleme ve sarartma tesisleri ciddi bir kayıt dışılığa sebep olmaktadır."

Bayraktar, bütün bunların yanı sıra muzda markalaşmanın en hızlı çözülmesi gereken sorunlardan biri olduğunu da kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye'nin muz tüketimi, iki katına çıktı, muz, Türkiye, TZOB, Şemsi Bayraktar
Link: Türkiye'nin muz tüketimi iki katına çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız