Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


"2013 Fındığı, Tarihte En İyi Kaliteye Sahip Ürün"

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy: "2013 ürünü fındığında kalite sorunu yaşanmıyor. Hatta şunu söyleyebilirim ki, 2013 fındığı, tarihte en iyi kalite...

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 2013 fındığının tarihte en iyi kaliteye sahip olduğunu belirterek, "Avrupa'ya ihraç ettiğimiz fındıklar için 'rapid alarm' diye bir sistem uygulanıyor. Aflatoksinli olan ürünler bu sistem sayesinde hemen tespit edilmekte. Sistem otomatik olarak devreye giriyor ve aflatoksin fındıklar anında redediliyor. Bu yıl rapid alarma düşen bir ürünümüz yok. Yani Avrupa'ya ihraç ettiğimiz fındıklarımızdan aflatoksinli olduğu gerekçesiyle dönen olmadı" dedi.

Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, basında bir kaç gündür, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifler Birliği'nin Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen fındıklarda insan sağlığına zararlı aflatoksin maddesine rastlanması nedeniyle alımların durdurulmasını istedikleri yönünde haberlerin yer aldığını anımsattı.

Geçmişte de bu tür durumların yaşandığına işaret eden Gürsoy, buradaki amacın Avrupa'da Türk fındığını karalamak, Türkiye'nin Avrupa pazarındaki üstünlüğüne zarar vermek olduğunu vurguladı.

Gürsoy, 2013 ürünü fındığında kalite probleminin yaşanmadığını ifade ederek, "Hasat dönemi boyunca fındıkta aflatoksin oluşumuna yol açabilecek hiçbir olumsuz durum yaşanmadı. 2013 ürünü fındığında kalite sorunu yaşanmıyor. Hatta şunu söyleyebilirim ki, 2013 fındığı, tarihte en iyi kaliteye sahip ürünlerden olma özelliği taşıyor. Kaldı ki, Avrupa'ya ihraç ettiğimiz fındıklar için 'rapid alarm' diye bir sistem uygulanıyor. Aflatoksinli olan ürünler bu sistem sayesinde hemen tespit edilmekte. Sistem otomatik olarak devreye giriyor ve aflatoksin fındıklar anında redediliyor. Bu yıl rapid alarma düşen bir ürünümüz yok. Yani Avrupa'ya ihraç ettiğimiz fındıklarımızdan aflatoksinli olduğu gerekçesiyle dönen olmadı" diye konuştu.

İspanyolların Türk fındığına yönelik yaptığı karalamaya yönelik açıklamalarına itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Gürsoy, şunları kaydetti:

"İspanya çok az fındık üreten bir ülke. 17 bin ton üretimleri mevcut. Bu açıklamayı hem fındığımızı karalamak, hem de Türkiye'nin pazar payını azaltmak için yaptıklarını tahmin ediyoruz. Kendi pazar paylarını artırmak ve üreticilerine daha fazla destek sağlamayı hedefliyorlar. Türkiye'nin fındık üretimi hızla artıyor. Bugün 750 bin ton fındığı gerek ihracat, gerekse de iç piyasada tüketebilir bir ülke haline geldik. Bizim 2023 hedefimiz 350 bin ton fındık ihraç etmek. Bu durum bazı fındık üreticisi ülkelerde endişe yaratıyor. İşte İspanyollarda da yapılan bu açıklama ile endişeyi gözlemleyebiliyoruz. Tamamen siyasi hareket ediyorlar. Ancak endişeye mahal yok. Herhangi bir sorun yok"

- Giresun Ziraat Odası Başkanı Keskin: "Dikkate bile almaya gerek yok"

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin de yaptığı açıklamada, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifler Birliği'ninTürk fındığının Avrupa'ya ihracatının durdurulmasına yönelik taleplerini kınadıklarını söyledi.

Türkiye'de son yıllarda üretilen fındıkların kalitesinde ciddi artışın söz konusu olduğuna dikkati çeken Keskin, "Üreticimiz artık bilinçlendi. Daha kaliteli ürün üretimi yapmaya başladı. Bunun sonucunda da aflatoksinli olduğu gerekçesiyle son yıllarda geri dönen fındığımız olmadı. Kaldi ki, ihraç edilen fındıklarımızın hertülü analizleri yapılıyor. Sorunlu ürünler olsa geri gönderilmez mi? İspanyolların bu açıklamasını tamamen gülünç buluyoruz. Dikkate bile almaya gerek yok" dedi. - Giresun
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 2013 Fındığı, Tarihte En İyi Kaliteye Sahip Ürün, fındık, kalite, Giresun
Link: '2013 Fındığı, Tarihte En İyi Kaliteye Sahip Ürün'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız