Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ankara keçisi sayısı ve tiftik üretimi, 


Ankara’nın tiftik üretimi 5 yılda iki kat arttı

Ankara’nın tiftik üretimi iki kat arttı .

Başkent’in simgelerinden Ankara keçisi sayısı ve tiftik üretimi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği desteklerle arttı. TÜİK verilerine göre 5 yıl önce Ankara’da 80 bin 27 kilo tiftik üretilirken, bu yıl ise on aylık üretim miktarı 165 bin kiloyu buldu.

Ankara keçisi yetiştiriciliği hakkında bilgi veren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Başkent’te tiftik keçisi sayısının son 5 yılda yüzde 25 oranında arttığını, her geçen gün artmaya da devam ettiğini söyledi. Tiftik fiyatlarındaki yetersizlik, pazar sorunu, meraların bilinçsiz kullanımı gibi sorunlar nedeniyle Ankara keçisi sayısında 2008 yılına kadar bir azalma olduğunu belirten İl Müdürü Temel, bundan sonra tiftiğe verilen destek ve mera ıslahı gibi çalışmalar sayesinde süratli bir gelişme yaşandığını ve bu gelişmenin artan bir ivmeyle devam ettiğini kaydetti.

TİFTİK KEÇİSİNE VERİLEN DESTEK

Bu gelişmelerin durup dururken yaşanmadığını, teşviklerin bu gelişmede büyük etkisi olduğunun altını çizen Temel, tüm küçükbaş hayvanlar için olduğu gibi Ankara keçisi için de hayvan başına 20 TL, bunun yanında üretilen tiftik için de kilogram başına 17 TL ayrıca destek verildiğini söyledi. TÜİK verilerine göre 5 yıl önce Ankara’da 80 bin 27 kilo tiftik üretildiğini ifade eden Temel, bu yıl ise şimdiye kadar 165 bin 612 kilo tiftik için 2 milyon 818 bin 804 TL destek verdiklerini kaydederek, yaşanan artışa dikkat çekti.

HALK ELİNDE ISLAH PROJESİ


Ankara keçisi yetiştiriciliğine bir başka desteğin de Halk Elinde Islah Projesi ile sağlandığını kaydeden Temel “Bu proje ile Ankara keçisi yetiştiren üreticilerimize ayrıca 35 TL ile 70 TL arasında değişen miktarda destek veriyoruz. 2005 yılında 4.400 baş hayvan ile başladığımız bu proje şu anda 77 üreticimizin 21.994 baş hayvanı ile devam ediyor. Bu kapsamda da üreticilerimize 2012 yılında bir milyon TL destek verildi” dedi. Ankara’nın topografik yapı itibariyle küçükbaş hayvancılık için çok elverişli olduğunu ifade eden Temel, Ankara keçisinin ıslahı ve tiftiğin pazarlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.









http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
27.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TİFTİK KEÇİSİ
Link: Ankara’nın tiftik üretimi 5 yılda iki kat arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız