Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dalaman’da İstiridye Mantarı Hasadına Başlandı

MUĞLA (İHA) - Muğla’nın Dalaman ilçesine bağlı Kapukargın köyünde üretimi başlatılan İstiridye mantarının hasadına başlandı.
 
İstiridye mantarı deneme üretimi ve hasadı hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz; "İlçemizde ilk kayın mantarı üretimine kapukargın köyünde ortak iki üretici olan Umut Akdeniz ve Ekrem Karagöz tarafından yapılmaya başlandı. Müdürlüğümüze başvuruda bulunup, istiridye Mantarı yetiştirmek istediklerini bildirdiler. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak Kendilerine teknik bilgilendirme yaptık ve misel ekişlini gerçekleştirdik. Şimdi hasadına başlandı. Üretim materyali olarak buğday sapları, reçinesiz odun talaşı ve misel (mantar Tohumu) kullanılmıştır. Kimyasal hiçbir ürün kullanılmamıştır. Bu doğal ürünün tüketicilerimiz tarafından beğeni göreceğini düşünüyoruz” dedi.
 
İstiridye mantarının faydaları hakkında da bilgiler veren Akdeniz; “Michigan Üniversitesinin İstiridye mantarı hakkında yaptıkları araştırmalara göre; Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanıdır. Vitamin deposu olan İstiridye Mantarı, insan sağlığını koruyucu B vitaminleri, C ve D vitamini yönünden zengin bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar, bünyeyi hastalıklara karşı korur. Vücut hayvansal gıdalarla protein kadar da yağ alıyor ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut saf protein alır" demektedirler. Etin yerini tutan mantarın, protein değeri etten fazladır. İstiridye Mantarı; kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kesinlikle kolesterol içermeyen mantarlar, sağlıklı diyet listelerinde kullanılmaktadır. Yorgunluğu giderir, düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir ve bedenin gelişmesinde yardımcı olur. Barsakların çalışmasını sağlar. Mantardaki 'Lentinian' adı verilen maddenin tümörleri azalttığı bilinmektedir. Beyin kanamaları, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dalaman, İstiridye Mantarı Hasadına, Başlandı, mantar, hasat, İstiridye Mantarı
Link: Dalaman’da İstiridye Mantarı Hasadına Başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız