Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Etsiz çiğ köftede büyük tehlike

Komagene Genel Müdürü Çetin Tekdemir, çiğ köfteye et aromosı vermesi için kullanılan bulyonun büyük tehklike saçtığını söyledi.Etsiz çiğ köfte sektörün önemli markalarından biri olan Komagene'nin Genel Müdürü'nden tüketiciler için önemli uyarılar geldi.
 
 Çiğ köfteye et aroması vermek için kullanılan bulyona dikkat çeken Tekdemir, “Araştırmalar gösteriyor ki, sektörde et aroması sıklıkla kullanılıyor. Maalesef sadece merdiven altı olarak tanımladığımız noktalar, tezgahlarda değil, kurumsal duran bir çok marka da etsiz çiğköfte adı altında, çiğ köfte karışımlarında et aroması olarak “bulyon” kullanıyor. Ancak çiğ köfte bekleyen bir ürün olduğu için, bulyon bakteri üremesine açık bir ortam yaratıyor, bu durum da tüketicilerin sağlığını tehdit ediyor. Sektörü etkileyen bu olumsuz durum ve tüketicilerin doğru bilinçlendirilmemesinden ve denetim zaafiyetinden biz de sektörümüz adına mağduruz” diye konuştu.

Çin tuzu uyarısı

Avrupa’da hızla yayılan EHEC virüsüne de sebep olduğu tespit edilen, içeriğinde “et bulyon” bulunan etsiz çiğ köftelerin riskine dikkat çeken Tekdemir; “Bulyonun sakıncasının yanı sıra, et ve et ürünlerine hassas olan tüketiciler de bilmeden bu gruba dair bir ürünü tüketmiş oluyorlar” dedi.

Çetin Tekdemir “Sağlıksız çiğ köftelerde et bulyon dışında bir de Çin tuzu kullanılıyor. Bu insanların haz duygusunu arttırarak daha fazla tüketimi amaçlayan bir ürün. Tarım Bakanlığı tarafından yasaklanan Çin tuzunun kanserojen etkilerinden bahsediliyor ve obeziteyi tetiklediği de biliniyor” diyerek, çiğ köfte yapımında kullanılan maddelerin önemine dikkat çekti.


Tüketicilerin bu sakıncalı maddeleri gözle görmeleri, tadlarından farketmelerinin mümkün olmadığının, bu gibi tespitlerin ancak laboratuarlarda ortaya çıkabileceğini belirten Tekdemir, “Tüketicilerin sakıncalı durumları farketmeleri mümkün olmadığı için, yapmaları gereken, etsiz çiğ köfteyi bildikleri, emin oldukları yerden tüketmeleri. Tezgah ürünlerini tercih etmemeleri, sağlıklı koşullarda üretildiği ve içeriğinde bulyon, çin tuzu ve katkı maddesi yer alması mümkün olmayan markaların ürünlerini tercih etmelerini öneriyoruz” diyor.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: çiğ köfte, Komagene, Çetin Tekdemir, Çin, emin, Marka, tarım, köfte, ortam, katkı, Avrupa, Tercih, sağlıklı, Çiğköfte, Komagene, çiğ köfte, kanserojen, büyük tehlike
Link: Etsiz çiğ köftede büyük tehlike




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız