Çiftçi Defteri
    TÜRKÝYENÝN EN GÜVENÝLÝR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Þifre
Beni Hatýrla    
Þ. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 31 Mayýs 2023 Çarþamba
Haberler Yazarlarýmýz Basýndan Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Þuan Buradasýnýz: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gýda
 Ýçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancýlýk
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarým
 Çevre, Enerji
 Biliþim, Teknoloji
 Tarým Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarýmsal Desteklemeler
susam 

Susam üretimi düþtü

TZOB Genel Baþkaný Bayraktar, üreticilerin ithal susam fiyatlarýyla rekabet edemediðini belirterek, üreticilerin yaþadýðý pazar problemi ve fiyat tedirginliði sebebiyle susam üretiminde azalma olduðunu açýkladý.
 
ANKARA - Türkiye Ziraat Odalarý Birliði (TZOB) Genel Baþkaný Þemsi Bayraktar, susam üreticilerinin ithal fiyatlarýyla rekabet edemediðini, pazar problemi ve fiyat tedirginliði yaþadýðý için susam üretiminin düþtüðünü bildirdi. Geçen yýl 131 bin 803 tonluk susam tüketiminin yüzde 87,7'sinin ithalat yoluyla karþýlandýðýný kaydeden Bayraktar, susam üretimini artýrmaya yönelik özel politika uygulanmasýný istedi.

Bayraktar, yaptýðý yazýlý açýklamada, Türkiye'de susam üretim alanlarýnýn azaldýðýný ifade etti. Uluslararasý piyasada ham susam fiyatlarýnýn kilogram baþýna 1,33 dolar dolaylarýnda seyrettiðine dikkati çeken Bayraktar, rekabet, pazar problemi ve fiyat tedirginliði yaþanmasý nedeniyle susam üreticilerinin üretimden çekildiðinin altýný çizdi. Türkiye'de 25 ilde üretilen susamýn üretiminin en fazla Antalya'da yapýldýðýný hatýrlatan Bayraktar, 2012 yýlýnda 16 bin 221 tonluk susam üretimine karþýlýk, 131 bin 803 ton olan susam tüketiminin yüzde 87,7'sinin ithalatla karþýlandýðýný bildirdi.

En fazla ithalat Nijerya'dan

Üretim açýðýnýn karþýlanmasý için 2012 yýlýnda 24 ülkeden ham susam ithalatý yapýldýðýný kaydeden Bayraktar, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Ham susam ithalatýnýn en fazla yapýldýðý ülke Nijerya'dýr. Bu ülkeyi Etiyopya, Çad, Hindistan, Mozambik, Gine, Sudan izliyor. Dünyada, 2012 yýlýnda 8 milyon hektar alanda toplam 4,2 milyon ton susam üretimi yapýldý. Susam üretiminde ilk sýrayý 620 bin tonla Myanmar alýrken, bu ülkeyi 610 bin tonla Hindistan, 600 bin tonla Çin izledi. Son 10 yýla bakýldýðýnda, 2011 yýlýna kadar her yýl artan susam ekim alanlarýnýn, 2012 yýlýnda bir önceki yýla göre yüzde 5,6 oranýnda, üretimin ise yüzde 12,7 oranýnda azaldýðý görülüyor. 2011 yýlýnda 4,8 milyon ton olan üretim, 2012 yýlýnda 600 bin ton azalmayla 4,2 milyon tona geriledi. Dünyada 2007-2011 döneminde dýþ ticarete konu olan susam miktarý 1 milyon tondan 1,4 milyon tona yükseldi. Susam ithalatýnda Çin birinci iken, Japonya ikinci, Türkiye üçüncü sýrada bulunuyor. Dünyanýn üçüncü büyük üreticisi olmasýna karþýn, 2007-2011 döneminde ithalatýný yüzde 89 artýran Çin ile 2012 yýlýnda ekim alanlarýnýn gerilemesi susam fiyatlarýný 2013 yýlýnda artýrdý. Uluslararasý piyasada kilogram fiyatý 1,33 dolar dolaylarýnda seyreden ham susamýn fiyatý bu yýlýn Ocak-Eylül döneminde 1,87 dolara yükseldi."

Susam tarýmýnýn el emeðine dayalý olarak yapýlmasýnýn üretim maliyetini artýrdýðýný, diðer yaðlý tohumlara göre verim miktarýnýn düþük oluþu nedeniyle de dekardan elde edilen gelirin diðer ürünlerle rekabeti engellediðini, bu nedenle üreticilerin daha fazla gelir elde edilen ürünlerin ekimine yöneldiklerini belirten Bayraktar, susam üretimini artýrmaya yönelik özel politika uygulanmasýný istedi.

Susam içerdiði yað miktarý nedeniyle yað açýðýnýn kapatýlmasýnda önemli bir ürün olduðunu ifade eden Bayraktar, susamýn diðer alanlarda kullanýmý için ithalat yapýlýyorken yað tüketimi için düþünülmemesi gerektiðini, yað tüketimi dýþýnda ihtiyaç duyulan susam üretiminin gerçekleþtirilerek, ithalatýn azaltýlmasý yönünde çalýþmalar yapýlmasý gerektiðinin altýný çizdi.

Yetiþtirme süresinin kýsalýðý yönünden, hemen hemen her kültür bitkisiyle ekim nöbetine girebilen susamda üretim alanlarý ve dolayýsýyla üretimin kýsa sürede artýrýlabildiðini ifade eden Bayraktar, þunlarý kaydetti:

"Ülkemiz dýþa baðýmlýlýktan kurtarýlabilir. Genel olarak pamuk-buðday-susam þeklinde üçlü münavebe, en çok yapýlan münavebe þeklidir. Susamýn bu avantajý deðerlendirilmelidir. Avantajlarýna karþýn elle yapýlýyor olmasý susamýn hasat maliyetlerini artýrýyor. Verim miktarý da düþük olunca diðer ürünlerle rekabet edememektedir. Bu amaçla üretim maliyetlerini azaltýcý tedbirler alýnmalýdýr. Üretim artýþý için, sözleþmeli üretim devreye alýnmalý, pazar imkanlarý geniþletilmeli, prim desteði verilmeli, dünya fiyatlarýnýn düþtüðü yýllarda iç piyasayý bozacak ürün ithalatý önlenmelidir."










http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
09.12.2013
Ekleyen Kiþi
gidatarim2

Etiketler: susam, üretim, ithalat,tzob
Link: Susam üretimi düþtü




  HABERLER
>> Arþiv Ýçin Týklayýnýz