Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


21 yılda 11,5 milyon fidan toprakla buluştu

TEMA, kuruluşundan bu yana geçen 21 yılda 11,5 milyon fidan dikti, Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğiyle de 700 milyon meşe palamudunu toprakla buluşturdu.
 
SAMSUN - Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), kurulduğu 1992 yılından bu yana geçen 21 yılda 11,5 milyon fidan dikti, Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğiyle de 700 milyon meşe palamudunu toprakla buluşturdu.

TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Türk halkının ağaç dikmeyi oldukça sevdiğini belirten Ataç, "Bu bizim kültürümüzden, dinimizden, her türlü çevremizden aldığımız bir değerdir" dedi.

Bireysel ve kurumsal bağışlarla iki türlü ağaçlandırma çalışması yaptıklarını anlatan Ataç, şöyle konuştu:

"TEMA'ya gelen çok değerli bağışçılarımız 3-5 bağış yaparlar ya da başka birilerine hediye etmek üzere bağış yaparlar. Bir de hatıra ormanı dediğimiz asgari rakamları olan, mesela 2 bin, 5 bin olan hatıra ormanları var. Genellikle 5 bin uygulanır. Bir de şirketlerle, kurumlarla yaptığımız çok büyük ağaçlandırma çalışmalarımız var, 2 milyon fidanın dikildiği gibi. Ülkemizin değerli kuruluşları, kendi adlarına hatıra ormanları yapabiliyorlar."

"Bu yıl 1 milyona yakın fidanı toprakla buluşturduk"

Bu yıl 1 milyona yakın fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Ataç, Orman ve Su İşleri Bakanlığının da ağaçlandırma konusunda son derece başarılı olduğunu aktardı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının "seferberlik" adı altında çok ciddi dikimler yaptığını anımsatan Ataç, şunları kaydetti:

"Burada dikkat etmemiz gereken bir kısım var. Diyoruz ki 'bir ağacı kesersek onun yerine 20 tane dikeriz'. Tamam bu çok takdire şayan bir yaklaşım ama şöyle bir şey var, bizim doğal orman dediğimiz, uzun yıllar içerisinde oluşmuş ormanların tekrar oluşması, bir o kadar yıl daha sürüyor. Siz eski ormanlarınızı kesip yerine 5 tane, 10 tane dikseniz bunların o hali alması uzun yıllar alacaktır. Dolayısıyla bizim var olan ormanlarımızı, yaşlı ormanlarımızı korumaya çok büyük özen göstermemiz gerekiyor. Çünkü Avrupa bunu zamanında yapmış, şimdi yanlışlarından dönmek için uğraşıyorlar. Dolayısıyla '1 keseriz 10 dikeriz' ne yazık ki bu kadar kolay değil. Doğa, yerine bu kadar hızlı gelmiyor."

Ataç, "TEMA Vakfı'nın kuruluşundan bu yana diktiğimiz fidan sayısı 11,5 milyon. Bunun dışında meşe ağaçlandırmasına verdiğimiz özel bir önem var. TEMA da bu konuda elinden geleni yapmakta. Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla hareket etmekte. 700 milyon palamut toprakla buluşturulmuştur" ifadelerini kullandı. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fidan, tema, ağaç, meşe palamudu, TEMA
Link: 21 yılda 11,5 milyon fidan toprakla buluştu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız