Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Phenaoccus solenopsis Türkiye'de

Prof. Dr. Rıfat Ulusoy’dan Türkiye’ye kötü haber… ’Phenaoccus solenopsis’ adındaki unlu bit türü topraklarımızda. Amerikan orijinli olan ve Avrupa’dan Türkiye’ye geldiği tahmin edilen zararlı, süs bitkilerine ve pamuk ekili alanlarda yüzde 20 zarar veriyor.

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, Türkiye’ye yeni giren ve daha önce bilinmeyen bu zararlıyı bilimsel çalışmada tespit ettiklerini açıkladı. Bu zararlı türünün bitkinin gelişme organlarına yerleşip öz suyunu emdiğini ve gelişmesini engellediğini kaydeden Prof. Dr. Ulusoy, "Bu zararlı tür Hindistan ve Pakistan’da pamuk ekili alanda 2007-2008 yıllarında yüzde 20 zarar verdi. Türkiye’ye yeni giren bu zararlıyı 2012 yılında tespit ettik. Bu zararlı tür Amerika orijinli. Oradan Avrupa’ya, Avrupa’dan da Türkiye’ye geldiğini düşünüyoruz" dedi.

’KÜRESEL ISINMA NEDEN OLUYOR’
 
Söz konusu zararlının hem çevreye hem ekonomiye zarar verdiğini anlatan Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, şunları kaydetti: "Bu istilacı türler, küresel ısınmanın belirtilerinden sonra bir bölgeden başka bir bölgeye, taşınma araçlarıyla, insan aracılığıyla veya bitkisel materyallerle taşınıyor. Türkiye’ye son 10 yılda bu zararlıyla birlikte domates güvesi, palmiye böceği ve domateste bir zararlı sinek türü gibi epey zararlı tür girdi. Bu zararlı bitkinin gelişme organlarına yerleşiyor. Sonra yapraklarına ve diğer bölgelerini sarıyor. Bitkinin öz suyunu emiyor ve bitkinin gelişmesini engelliyor. Sonuçta bitkiyi kurutmaya kadar götürüyor.

PARKLARDAKİ BİTKİLER DE TEHLİKEDE
 
Ağırlıklı olarak süs bitkilerinde çok yaygın. Parklardaki bitkilerde, çalımsı formlarda, Japon gülünde, pamukta zarar veriyor. Zararlı tür geldiği bölgede biyolojik çeşitliliği değiştirebilir, yerleştiği habitat üzerinde olumsuz etkilerde bulunabilir ve ekolojik zararlara neden olur. Buna benzer zararlı türlerine karşı yürütülen kimyasal mücadele yöntemleri pek başarılı olmuyor. Doğru bir mücadele yöntemi değil. Hedefini bulmuyor. Kalıcı değil geçici çözüm üretiyor. Bu zararlı türün de doğal düşmanlarına bakmak gerek. Yurtdışında sorun yarattığı yerlerde yürütülen mücadele yöntemlerini ve nasıl çözüldüğünü incelemek gerek. Bu zararlıya karşı biyolojik mücadele yürütmek gerek. Biz 2 tane asalak arıyla bu sorunu çözmek için çalışma yapıyoruz. Bu iş patlamadan sorunu çözelim istiyoruz."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bit, hindistan, küresel ısınma, Kürse, pakistan, phenaoccus solenopsis, Prof. Dr. Rıfat Ulusoy
Link: Phenaoccus solenopsis Türkiye'de




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız