Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Afganistan’da Üzüm Yetiştiriciliğine Destek

ANKARA (İHA) - Afganistan’ın Kabil iline bağlı Karabağ ilçesinde Üzüm Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında üzüm tarımının bölge ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması amacıyla, ilçede üzün tarımının yerinde incelenmesi, analizler yapılması, kısa ve orta vadeli projelerin geliştirilmesi konusunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları söz konusu bölgede çeşitli incelemelerde bulundu.
 
Kabil’den 44 kilometre uzaklıkta yer alan Karabağ ilçesi, 175 bin nüfusuyla Afganistan’ın önemli tarım ilçelerinden birisi olma özelliğini taşıyor. Karabağ ilçesinde tarıma müsait 6.616 hektarlık arazinin 5.176 hektarı üzüm ve meyve bahçelerinden oluşuyor.
Temel tarımsal iştigal alanı ve geçim kaynağı üzüm yetiştiriciliği olan ilçede Kabil Tarım Müdürlüğü ve Hayvancılık ve Bahçecilik Milli Kuruluşu işbirliğinde Kişmişi Üzüm, Şinduhani, Hüseyni, Tayifi gibi üzüm çeşitleri yetiştiriliyor. İlçede yıllık yaklaşık 40 000 ton üzerinde üzüm üretilmekte olup bunlardan yüzde 60’ı Kişmişi, yüzde 20’si Şinduhani, yüze 15’i Tayifi ve yüzde 5’i Hüseyini gibi üzüm çeşitlerinden oluşuyor. Kişmişi üzüm cinsinden yaklaşık 10 bin tonu taze 20 bin tonu da kuru olmak üzere toplam 30 bin ton üzüm üretiliyor.
 
Ancak bölgedeki bağcılık tarımı üretimden yetiştirmeye, yetiştirmeden pazarlamaya kadar geçen sürede birçok sorunla karşı karşıya kalınıyor. Bu sorunlar içerisinde birim alandan alınan ürün miktarı ve kalite ile ilgili problemler önemli yer tutuyor. Çeşit seçimi, dikim şekilleri, gübreleme, sulama, budama, hastalıklarla mücadele, hasat ve pazarlama gibi konularda bilgi eksikliği ve yalnış uygulamalar da ekonomik katkıyı azaltıyor. Bu çerçevede, Kabil Vilayeti Karabağ İlçe Kaymakamlığı, İlçelerinde yaygın üzüm tarımının geliştirilmesi, bölge ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için TİKA’dan destek talebinde bulundu.
TİKA tarafından, Afganistan ekonomisi için en önemli sektörlerden birisi olan ve halkın büyük kısmının istihdam edildiği tarım sektörünün geliştirilmesi için Kabil Karabağ İlçesi’nde Üzüm Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi gerçekleştirildi. Proje kapsamında Kabil Vilayeti Karabağ İlçesinde yaygın üzüm tarımının geliştirilmesi, bölge ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanması amacıyla, anılan ilçede üzüm tarımının yerinde incelenmesi, analizler yapılması, kısa ve orta vadeli projelerin geliştirilmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından iki uzman görevlendirildi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları TİKA Kabil Koordinatörlüğü yetkilileri ile birlikte Karabağ ilçesine giderek burada görüşmelerde bulundular. Karabağ İlçe Kaymakamlığında kısa bir görüşmeden sonra Türkiye’den gelen iki uzman, TİKA Kabil Koordinatörlüğü yetkilileri, İlçe Kaymakamı, Afganistan Kırsal Kalkınma Bakanlığı temsilcisi, İlçe Tarım Müdürü, İlçe Kalkınma Şura Başkanı ve üyeleri, Köy Muhtarları ve diğer Köylerin ileri gelenleri ile birlikte üzüm bağları kuru üzüm geleneksel tesislerini yerinde incelediler.
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Afganistan,Üzüm Yetiştiriciliğine Destek
Link: Afganistan’da Üzüm Yetiştiriciliğine Destek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız