Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Pirinç fiyatı üç ayda yüzde 30 arttı

Son dört yıldır rekolte artışı görülen pirinç fiyatlarında artış şaşırtıyor. Toptancı piyasalarında kuru fasulyeden sonra son üç ayda yüzde 30'un üzerinde artan pirinç fiyatları dikkatleri üzerine çekiyor.

İSTANBUL - Yeni sezon ürünlerin piyasaya arzına rağmen kuru gıdada fiyat artışı hız kesmiyor. Özellikle kuru fasulyeden sonra pirinç ve kırmızı mercimekte fiyat artışı dikkat çekiyor. Toptancı piyasasında son üç ayda kuru fasulye de yüzde 50’nin üzerinde, pirinçte yüzde 30, kırmızı mercimekte ise yüzde 20 fiyat artışı gerçekleşti. Kuru fasulyede fiyat artışının yurt içi ve yurtdışı piyasalarda yaşanan arz sıkıntısından kaynaklandığını kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, son yılların en yüksek rekoltesinin görüldüğü pirinçte fiyat artışına bir anlam veremediğini söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi verilerinin de pirinçte rekolte artışının olduğunu gösterdiğini kaydeden Reis, son üç ayda pirinç fiyatlarında yüzde 30'un üzerinde bir artış görüldüğünü söyledi.

Yaklaşık üç ay önce kilosu 3.40 lira olan Gönen baldo pirincin bu gün toptan fiyatının 4.50 TL’ye çıktığını belirten Reis, 3.20 TL olan Trakya baldonun 4.30TL’ye, 2.80 TL olan Osmancık pirincinin de 2.80 TL’den 3.30 TL’ye çıktığını kaydetti. Kuru gıda fiyatlarında artışın yalnız kuru fasulye ve pirinçte yaşanmadığının altını çizen Reis, kırmızı mercimek, barbunya ve bulgurda da fiyatların arttığını bildirdi. Kırmızı mercimek stoklarının yetersiz olduğunu vurgulayan Reis bunun yanı sıra komşu ülkelerinde Türk kırmızı mercimeğine taleplerinin arttığını, bu nedenle piyasada arz sıkıntısı olduğunu belirterek, “Son 10 gün içinde kırmızı mercimekte 35 kuruşluk bir fiyat artışı var. İthal kırmızı mercimeğin kilosu 2.20-2.30 lira olmasına rağmen yerli ürüne talep fazla. Buda fiyatlara yansıyor” dedi. Reis ayrıca, buğday fiyatlarında artışın pilavlık bulgur fiyatlarına da yansıdığını ve pilavlık bulgurda 10 kuruşluk bir fiyat artış görüldüğünü kilosunun 1.60 TL’den 1.70 TL’ye çıktığını söyledi.

TMO, 25 bin ton pirinç satacak

Toprak Mahsulleri Ofisi, pirinç üretiminde bu yıl dünyada tüm zamanların en yüksek rakamlarına, Türkiye’de ise son yılların en yüksek rakamlarına ulaşıldığını bildirdi.
 
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2012 yılında 469 milyon ton olan dünya pirinç üretiminin, bu yıl 471 milyon ton; 2012 yılında 528 bin ton olan Türkiye pirinç üretiminin ise, bu yıl 540 bin ton olarak gerçekleştiği belirtilerek, “Yıllık pirinç tüketimimiz 600 bin ton civarındadır. Yıllık üretim rakamı (540 bin ton), hasat sonrası ithalat rakamı (10 bin ton) ve devreden stoklar (95 bin ton) toplandığında, iç piyasada bu dönem için 645 bin ton pirinç stoku oluşmaktadır. Ayrıca özel sektörün de önümüzdeki günler için 140 bin tona kadar ithalat bağlantısı yaptığı bilinmektedir” ifadelerine yer verildi.

TMO tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Devir stokları, üretim ve ithalatla birlikte ülkemizin 2013 dönemi pirinç arzının iç tüketimi fazlasıyla karşılayacak düzeyde olduğu, artan miktarın da 2014 yılına devredeceği değerlendirilmektedir. Oluşacak bu yoğun arz nedeniyle TMO, pirinç fiyatları düşmeden, stoklarını perakende satış suretiyle tasfiye etmeye karar vermiştir. TMO, stoklarında bulunan yaklaşık 25 bin ton Osmancık pirincini kg başına perakende 2.50 TL’den tüm TMO işyerlerinde (143 nokta) satışa vermiştir. TMO, iç piyasada ihtiyaç duyulması halinde gümrüksüz olarak çeltik ve pirinç ithalatı da yaparak uygun fiyatla halkımızın istifadesine sunacaktır. Üretici, tüccar, sanayici ve ilgili tüm kesimlerin bu hususları dikkate alarak hareket etmeleri menfaatlerine olacaktır.”
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: pirinç, fiyatı, arttı, toptancı, yüzde, 30
Link: Pirinç fiyatı üç ayda yüzde 30 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız