Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Gıdada ihracat 2014’te yüzde 15 artacak

2023 yılı ihracat hedeflerini 40 milyar dolar olarak koyan Türk gıda sektörü, 2023 hedefi doğrultusunda bu yıl ihracatı yüzde 15 arttırmayı hedefliyor.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, 2023 yılı ihracat hedeflerini 40 milyar dolar olarak koyduklarını belirterek, "Son 10 yılda ihracatımızı 5 kat arttırdık. 2023 hedefi doğrultusunda bu yıl ihracatımızı yüzde 15 arttırmayı hedefliyoruz" dedi.

Sektörün 2013 performansı ve 2014 yılına dair beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Kopuz, Türk gıda ve içecek sanayisinin 2012 yılı itibariyle 280 milyar liraya yaklaşan cirosu ve 385 binin üzerinde çalışanıyla Türkiye'nin en büyük üretim sanayi konumunda olduğunu söyledi.

Sektörün 2012 yılında 9,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Kopuz, sektörün Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payının yüzde 6,2 olduğunu kaydetti. Son 10 yılda sektörün ihracatını yaklaşık 5 kat arttırdığı bilgisini veren Kopuz, Avrupa istatistik kurumu Eurostat verilerine göre Türkiye'nin 2011 yılında dünyanın en büyük 15. gıda ve içecek ihracatçısı olduğunu dile getirdi.

Bu yıl gıda ve içecek sektörü açısından ihracatta yüzde 11, ithalatta yüzde 5, büyümede ise yüzde 6 artış olacağını, kapasite kullanım oranının ise yüzde 75 olmasını öngördüklerini anlatan Kopuz, "2013 yılında şu ana kadar bu beklentilerimizin fazlasıyla gerçekleştiğini görmekteyiz" dedi.

"2023 yılı ihracat hedefimizi 40 milyar dolar olarak koyduk"

Kopuz, rekabetin yoğunlaşmasıyla beraber 2014 ve sonrasında sektörde inorganik büyüme, satın alma ve birleşmelerin aynı hızla devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

Gıda ve içecek sanayisinin imalat sanayisi içinde yüzde 11 pay alan 4. büyük sanayi olduğunu bildiren Kopuz, "Modern ve büyük ölçekli işletmelerin ancak yüzde 10'lar düzeyinde olduğunu göz önüne alırsak ve özellikle kayıt altında olmayan işletmeleri de buna katarsak tüketici sağlığına uygun koşullarda ve uygun kalitede üretimin sağlanmasının önemi ortadadır" dedi.

Türkiye'nin gıda ve içecek sanayisinin hammadde kaynağı, iç pazar büyüklüğü ve coğrafi konumu nedeniyle özellikle artan ihracat potansiyeli ve yeni mevzuat yapılandırması ile önemli bir güç olmaya devam edeceğini vurgulayan Kopuz, 2014 yılı için sektör olarak ithalata olan bağımlılığın azaltılması ve yüksek katma değerli ürünlerin ihracatının artırılması yoluyla dış ticaret fazlalıklarının daha da arttırılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

"İhracatta artış oranının yüzde 15 civarında olmasını öngörüyoruz"

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İBB) ve aynı zamanda Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatının geçen yıl 6 milyar dolar civarında gerçekleştiğini söyledi.

Bu yıl ve gelecek yıl yapılacak gerekli düzenlenme ve kolaylaştırmalarla ihracatta artış oranının yüzde 15 civarında olmasını öngördüklerini belirten Mete, sektörün 2023 hedefinin 13,7 milyar dolar olduğunu kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Gıdada ihracat, 2014’te yüzde 15 artacak, gıda, ihracat
Link: Gıdada ihracat 2014’te yüzde 15 artacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız