Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Sebzedeki Fiyat Artışı Üreticiye Yaradı

Önemli tarım merkezlerinden Mersin'de, Yılbaşı öncesi dalında 70 kuruşa satılan limonun fiyatının 1 lira 20 kuruşa, 65 kuruş olan domatesin fiyatının 2 liraya kadar çıkması üreticilerin yüzünü güldürdü.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ali Gürgenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önemli limon üretim merkezlerinden olan ilçede çiçekleme döneminde meydana gelen dolu yağışı ve Yılbaşı öncesi yaşanan don olayının fiyatları etkilediğini söyledi.

Geçen yıl sonunda dalında 70 kuruşa satılan limonun bahçedeki fiyatının 1 lira 20 kuruşa kadar yükseldiğini anlatan Gürgenç, benzer artışın domateste de yaşandığını ifade etti.

Gürgenç, yılbaşından önce tarlada domatesin 65 kuruşa zor alıcı bulduğunu anımsatarak, havaların soğuk gitmesi ve güzlük dikim domates üretiminin sonuna gelinmesiyle fiyatların 2 liraya kadar çıktığını kaydetti.

Geçen yıl ilçe genelinde 15 bin dekar alanda örtü altında 120 bin ton domates yetiştirildiğini bildiren Gürgenç, şöyle konuştu:

"Bu yılki rekolte henüz belirlenemedi. Yılbaşından itibaren domates fiyatlarında başlayan yükselmenin yeni dikim döneminde de sürmesini diliyoruz. Üreticimiz sezon sonunda da olsa üründen para kazandı ve borçlarını öder duruma geldi. Çiftçimizin yüzünün gülmesi, piyasalara anında yansıyor. Çünkü üreticinin eline para geçince borçlarını ödemede kullanıyor ve piyasa canlanıyor."

Erdemli'nin 90 bin dekar alanda yetiştirilen 400-450 bin ton limon ile Türkiye'deki üretimin yüzde 65"ini karşıladığına dikkati çeken Gürgenç, şöyle devam etti:

"Bu yıl limonun çiçekleme döneminde Yağan dolu nedeniyle perişan olan çiftçi, Yılbaşı öncesi yurdu etkisi altına alan soğuk hava ve don olaylarıyla daha çok sarsıldı. Birçok bölgede limonu soğuk vurdu. Üretici malını satamayacağı endişesine kapıldığı günlerde limonun kilosunu dalında 65–70 kuruşa sattı. Ancak yılbaşından itibaren hareketlenme başladı. Fiyatlar 1 lira 20 kuruşa kadar yükseldi ve üreticinin yüzü güldü. Temennimiz, hem domateste hem de limonda fiyatların bu aralıklarda gitmesidir." - Mersin
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sebzedeki Fiyat Artışı, Üreticiye Yaradı, sebze, sebzecilik, fiyat, zam
Link: Sebzedeki Fiyat Artışı Üreticiye Yaradı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız