Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kara Üzüm Vücudun Direncini Artırıyor

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep'te kış aylarının etkisini hissettirmesiyle birlikte, her derde deva olarak bilinen kara üzüm yoğun ilgi görüyor.
 
Kara üzüm, kan yapıcı özelliği ile kalp krizi ve felç olasılığını en aza indirerek hastalıklara karşı doğal koruma sağlıyor. Kanser ve hipertansiyon tedavilerinde de kullanılan kara üzüm, E vitamininden 50 kat daha faydalı bir özelliğe sahip. Gaziantep’in geleneksel şire kültüründe de önemli bir yeri olan kara üzüm, içindeki antioksidan sayesinde vücudu, kendi içerisinde oluşan ya da dış çevre koşullarından kaynaklanan serbest oksijen radikallerinden ve diğer radikallerden koruyor. Faydaları saymakla bitmeyen kara üzüm, DNA hasarını azaltarak kanserin oluşum riskini azaltıyor. Damarların da sağlamlaşmasını sağlayan kara üzüm Gaziantepli vatandaşlar tarafından yoğun talep görüyor.

ÇEKİRDEĞİ İLE YENİLİNCE DAHA DA FAYDALI
 
Gaziantep’te 11 yıldan bu yana şire işi ile uğraştığını belirten Zeynel Abidin Karaoğlu, kara üzümün çekirdeği çıkarılmadan yenildiğinde daha faydalı olduğunu söyledi. Karaoğlu, üzümün Gaziantep’in şire kültüründe önemli bir yer tuttuğunu kaydederek, “Üzüm bizim çok eski bir şire kültürümüzdür. Sadece üzüm değil de olaya genel bakacak olursak; Gaziantep’te şire kültürü vardır. Şirenin ana malzemesi üzümdür. Üzümün Antep karası olarak da çeşitleri bulunmaktadır. Bunların hepsinin faydaları bir yerde birleşiyor. Kana çok çabuk karışan bir madde. İçindeki çekirdeğiyle birlikte yenildiği takdirde faydaları daha da çoğalıyor. Onun için biz gelen müşterilerimize üzümün çekirdeği ile yenilmesini tavsiye ediyoruz. Üzüm çekirdeği ve üzümün etli kısmı antioksidan özelliği taşıyor” ifadelerini kullandı.

KANA ÇABUK KARIŞTIĞI İÇİN KORUYUCU ÖZELLİK TAŞIYOR
 
Kara üzümün kana çok çabuk karıştığından dolayı özellikle kış aylarında gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda vücudun direncini arttıran koruyucu bir kalkan görevi gördüğünü aktaran Karaoğlu, “Ama biz şöyle bir tavsiyede bulunuyoruz. İnsanlar hasta olduktan sonra gelmesinler. Bu kültürümüzü kış girişinde yemeye başlayalım. Lütfen devam ettirelim” dedi.

"İLAÇ YERİNE KARA ÜZÜM YİYELİM"
 
Kara üzümün faydalarının bilim adamları tarafından da ispatlandığına dikkat çeken Karaoğlu, “Bunun bilimsel araştırmaları da var. Bilim adamları da bunun faydalarını anlatıyor. Lütfen insanlar günde 15 habbe kara üzüm tüketsin. Antep pekmezi veya üzüm ürünlerinden tüketsinler. Hem kendimizi düşünmüş olalım hem de sağlığımız yerinde olursa; bir vatandaş olarak kendimize, ailemize ve ülkemize daha verimli oluruz. Biliyorsunuz artık insanlar antibiyotik ilaçlardan belli bir süreden sonra bıkıyorlar. İlaç da kullanılsa zaten bir hafta sonra etkisini gösteriyor. Onun için ilaç yerine üzüm ve pekmez yiyelim” diye konuştu.

"YURT DIŞINDA KALAN VATANDAŞLARIMIZ YAZIN ALIP KIŞIN TÜKETİYOR"
 
Kara üzümü dört mevsim sattığını belirten Karaoğlu, yurt dışında oturan vatandaşların ise üzümü yazın geldiklerinde bol miktarda alıp kış mevsiminde tükettiklerini belirterek, “Bu üzümleri 4 mevsim satıyoruz. Ama bu gribal enfeksiyonlar soğuk algınlıkları, halsizlikler, kırgınlıklar genelde kışın olduğu için kışın yerli müşteriler biraz daha dikkat ediyor. Bu üzümlerden eline geçmeyen gurbetçi vatandaşlarımız var. Antep gibi her yerde böyle çeşitlilik yok. Yabancı turistler ise genelde yazın alıp kışın tüketiyorlar” şeklinde konuştu.
 
  

Ekleme Tarihi
09.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kara üzüm, kara üzümün faydaları
Link: Kara Üzüm Vücudun Direncini Artırıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız