Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kuraklık en çok bu sektörü etkiledi

Edirne'de kuraklık nedeniyle kurbağa avcıları derneği, çareyi gölet yaptırmakta buldu. Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği Başkanı Örs "Neredeyse kışı yarıladık. Ne kar var, ne yağmur" dedi.

Yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi, geçimini kurbağa toplayarak sağlayanları zor durumda bıraktı. Boş kanallarda kurbağa bulamayanlar, çevre illere gitmeye başladı. Çevre illerde avlanmanın maliyetini düşürmek isteyen Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği, soruna çözüm bulmak için hazırladığı suni gölette kurbağa yetiştirmeyi hedefliyor.
 
1 KİLO KURBAĞA 7 LİRA
 
Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği Başkanı Çetin Örs, Sulama kanallarında su olmayışı nedeniyle kurbağa bulunmadığını ve kurbağa toplayanların çoğunun mevsimi işsiz geçirdiğini belirten Örs, şöyle konuştu:
 
“Neredeyse kışı yarıladık. Ne kar var, ne yağmur. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü çeltik sulama kanallarında su olmayınca kurbağa yaşamıyor. Hal böyle olunca toplayıcı Tekirdağ’a, Kırklareli’ne gitmek zorunda kalıyor. Zaten üç, beş kuruş kazanıyoruz. Durum böyle olunca bir de yemek ve ulaşım masrafları ekleniyor. O yüzden toplayıcıların birçoğu kurbağa toplamaya çıkmıyor. Yaklaşık 15 kilogram kurbağa 1 kilo ediyor. Bir kilo kurbağa da ortalama 7 lira. Zaten soğuk suların içinde kurbağa toplamak zor. Başka memleketlere gidilince avuçta bir şey kalmıyor.”

KURBAĞALAR KAÇMASIN DİYE FİLEYLE ÖRÜLDÜ

Örs, dernek olarak kuraklık nedeniyle kurbağa yetiştirmeye karar verdiklerini söyledi. Edirne Valisi Hasan Duruer’in katkısıyla Milli Emlak’a ait bir araziye yapay gölet yaptıklarını belirten Örs, “Bir dönümlük araziye yapay göletimizi yaptık. Kurbağalar kaçmasın diye etrafını filelerle ördük, suyla doldurduk. Bir süre sonra kurbağaları üremesi için gölete bırakacağız. Proje sayesinde belirli bir kurbağa sayısına ulaşıldığında, toplayıcılar kuraklıktan etkilenmeyecek” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: haber, süre, su, kuruş, lira, Yemek, dernek, çevre, kar, Proje, milli, karar, kuraklık, kurbağa
Link: Kuraklık en çok bu sektörü etkiledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız