Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bu merkezde 4 bin mantar örneği bulunuyor

Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi, 700 türe ait 4 bin mantar örneğinin bulunduğu arşivi ile mantar araştırmacılarına bilimsel anlamda uygulama ve araştırma imkânı sağlıyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mantarcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi, 700 türe ait 4 bin mantar örneğinin bulunduğu arşivi ile hem Konya'daki, hem de il dışındaki mantar araştırmacılarına bilimsel anlamda uygulama ve araştırma imkanı sağlıyor. Bu merkezin "Konya Fungaryumu" adı verilen bölümde ise ilde yetişen mantarların biyolojik zenginliğinin korunması hedefleniyor.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık, merkezde mantarcılık alanında önemli çalışmaların yapıldığını belirterek, daha önce Aksaray'da olan merkezi, Konya'ya taşıdıklarını ve çalışmaları burada yürütmeye başladıklarını kaydetti.

Merkezde 2 bölüm, 7 sınıf, 19 takım, 65 aile, 162 cinse dağılmış 700 civarındaki türe ait 4 bin değişik mantar örneği bulunduğunu belirten Kaşık, bu alanda önemli bilimsel çalışmaların yapıldığını ve Türkiye'de yetişen makromantarların listesini çıkardıklarını anlattı. Konuyla ilgili 'Konya Fungaryumu' adı verilen bölümde de Konya'da yetişen mantarların arşivini oluşturup, biyolojik zenginliklerin korunmaya alınması konusunda ciddi çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Kaşık, merkezin Konya dışındaki araştırmacılara da çalışma fırsatı verdiğini ve uygulama alanlarının son derece elverişli olduğunu söyledi. Kaşık, merkez bünyesindeki üretim ve kültür odaları, mantar saklama odaları ve arşivleriyle ülkedeki mantar çeşitliliğinin önemli bir kısmına sahip olduklarını ifade etti.

Kaşık, ayrıca kültür mantarcılığında oluşturdukları izole edilmiş üretim ve kültür odalarında araştırmacılar için mantar ürettiklerini vurgulayarak, özel bir sulama sistemiyle 17 derece sıcaklıktaki odalarda çeşitli türde mantarlar yetiştirdiklerini söyledi.

Bölgenin mantar konusundaki taleplerine de cevap verdiklerini kaydeden Kaşık, araştırmaların yanı sıra çeşitli alanlarda, bölgeye hizmet verdiklerini belirtti. Kaşık, sağlık kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda, mantar zehirlenme vakalarında mantar türlerinin teşhisi ve zehirlenmeye sebep olan etken madde hakkında bilgi vererek, tedavi sürecine yardımcı olduklarını vurguladı.

Kaşık, kültür mantarı üretimi yapmak isteyenlere, yetiştiricilikle ilgili her türlü yardım ve danışmanlık hizmetini de verdiklerini sözlerine ekledi.

Merkezi ziyaret eden SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel de, Kaşık'tan, merkezin çalışmaları hakkında bilgi alırken, merkezin Konya ve bölge için son derece önemli olduğunu kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: mantar, 4 bin mantar örneği, Selçuk Üniversitesi
Link: Bu merkezde 4 bin mantar örneği bulunuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız